Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Άνδρας ή Αρκούδα: Η viral ερώτηση στα social media με την απρόσμενη απάντηση


Η ερώτηση, που απευθύνεται στις γυναίκες, φαίνεται απλή: Θα προτιμούσατε να βρεθείτε μόνη στο δάσος με έναν άνδρα ή με μια αρκούδα;

Άλλη μια μέρα, άλλο ένα υποθετικό σενάριο- άνδρας ή αρκούδα- που διχάζει τους χρήστες στα social media. Ωστόσο, αυτός ο πολιτιστικός διάλογος φαίνεται πως έχει… κοφτερά δόντια.

Αν και δεν υπάρχει ομόφωνη απάντηση, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στο TikTok, το Instagram και το X ξεκάθαρα απαντούν ότι θα προτιμούσαν την αρκούδα. Αυτό έχει προκαλέσει θυμό σε ορισμένους άνδρες στο διαδίκτυο, αλλά περισσότερο από αυτό, έχει μετατραπεί σε μια πολύτιμη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών και για το πώς ο κίνδυνος δεν παίρνει πάντα τη μορφή ενός άγριου ζώου που περιφέρεται.
Σε ένα βίντεο του TikTok, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 16,7 εκατομμύρια φορές, ένας χρήστης ρωτά οκτώ γυναίκες στο δρόμο αν θα προτιμούσαν να χαθούν σε ένα δάσος με έναν άνδρα ή μια αρκούδα. Οι επτά από τις οκτώ απαντούν, χωρίς δισταγμό, το δεύτερο.

Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές αυτού του βίντεο, με την ερώτηση να γίνεται μεταξύ ομάδων φίλων, σε μέλη της οικογένειας και συντρόφους και σε αγνώστους στο δρόμο. Στην ερώτηση γιατί θα διάλεγαν την αρκούδα, όλες οι γυναίκες επαναλαμβάνουν την ίδια απάντηση: Με μια αρκούδα, ξέρουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Ξέρουν, τουλάχιστον θεωρητικά, πώς να επιβιώσουν από τη συνάντηση.

Τα σχόλια που συνοδεύουν το παραπάνω βίντεο είναι ενδεικτικά:

“Ξέρετε τι να περιμένετε από μια αρκούδα”.

“Απόλυτα μια αρκούδα, οι άνθρωποι είναι ικανοί για τα χειρότερα”.

“Αρκούδα, γιατί αν μου επιτεθεί μια αρκούδα οι άνθρωποι θα με πιστέψουν”.


Είναι αδύνατο να βγει ένα σαφές συμπέρασμα για το αν ένας συγκεκριμένος άνθρωπος θα ήταν πιο επικίνδυνος από μια συγκεκριμένη αρκούδα, ειδικά από τη στιγμή που όλοι μας περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο από την καθημερινή μας ύπαρξη κοντά σε ανθρώπους από ό,τι σε άγρια ζώα.

Το νόημα αυτής της καθαρά υποθετικής άσκησης δεν έχει καμία σχέση με τις δεξιότητες επιβίωσης ή με το να μπορείς να ξεχωρίσεις μια μαύρη αρκούδα από μια καφέ αρκούδα.

“Το γεγονός ότι οι γυναίκες εξετάζουν ακόμη και υποθετικές ερωτήσεις για άντρα/αρκούδα σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει εντελώς να δημιουργήσουμε μια ασφαλή κοινωνία”, έγραψε ένας χρήστης στο X.


Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν 89.000 γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα δολοφονίας παγκοσμίως το 2022. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν επίσης ότι μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει βιώσει βία από τον σύντροφο ή σεξουαλική βία εκτός συντρόφου, κατηγορίες που περιλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία και τον βιασμό.

Οι άνδρες που ενοχλήθηκαν από τον αριθμό των γυναικών που επιλέγουν να ρισκάρουν με μια αρκούδα αποκάλεσαν την ερώτηση “μισανδριστική” και είπαν ότι είναι μια δικαιολογία για να μισούν ελεύθερα τους άνδρες. Άλλοι, χάνοντας εντελώς το νόημα, βρήκαν την ευκαιρία να κοροϊδέψουν και να υποτιμήσουν τις γυναίκες.

Μια ανάρτηση στο X δείχνει ένα σκίτσο με μια γυναίκα να λέει σε μια αρκούδα ότι χαίρεται που έχει κολλήσει μαζί της “αντί για έναν άντρα”. Στο δεύτερο σκίτσο, η αρκούδα την έχει κατασπαράξει βίαια.

“Βοηθήστε με να καταλάβω τα μαθηματικά”, γράφει μια κορυφαία απάντηση. “Οι γυναίκες είπαν ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς με μια αρκούδα παρά με έναν άνδρα. Οπότε σε απάντηση εσείς ως άντρας αποφασίσατε να δημιουργήσετε εικόνες που τις τεμαχίζουν βίαια για να αποδείξετε ότι δεν είστε βίαιοι και ότι είστε ασφαλείς για να είστε κοντά τους;”

Παρόμοιες “απαντήσεις” από τη μεριά των ανδρών, απογοητεύουν τις γυναίκες που αισθάνονται ότι κάποιοι άνδρες πραγματικά δεν καταλαβαίνουν ή δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν πώς είναι να μην αισθάνεσαι ποτέ απόλυτα ασφαλής κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Μια ανάρτηση στο Instagram Threads, που μοιράστηκε χιλιάδες φορές, καταδεικνύει περαιτέρω αυτό το χάσμα.

“Μια γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξει την αρκούδα”, αναφέρει η ανάρτηση. “Η αρκούδα θα την έτρωγε. Δεν πρόκειται να τη βοηθήσει καθόλου. Ένας άντρας με τον οποίο μπορεί να δεθεί σε σημείο που θα δουλέψει μαζί της για να επιβιώσει στο δάσος. Αν χρησιμοποιήσει τα θηλυκά της χαρακτηριστικά. Θα κυνηγούσε, θα έχτιζε και θα προστάτευε”.

Συνεχίζει, αλλά αυτή η προτελευταία ατάκα, “αν χρησιμοποιούσε τα θηλυκά της χαρακτηριστικά”, προκάλεσε κύματα σχολίων από ανθρώπους που σοκαρίστηκαν από την ειρωνεία.

Πολλοί επικριτές φαίνεται επίσης να παρεξηγούν τον ορισμό της υποθετικής ερώτησης. Το LSD Law, μια πύλη για φοιτητές νομικής, προσφέρει μια ιδιαίτερα σαφή εξήγηση:

“Υποθετικό σημαίνει κάτι που δεν είναι απαραίτητα αληθινό, αλλά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην εξήγηση ή την κατανόηση κάτι άλλου. Είναι σαν μια υποθετική κατάσταση που χρησιμοποιούμε για να μάθουμε ή να σκεφτούμε κάτι”.


Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ