Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Έρχεται το πιο καυτό καλοκαίρι: Εφιαλτικές προβλέψεις για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο (χάρτες)


Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος προετοιμάζεται για τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, καθώς η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες θα έχουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Ο κίνδυνος καύσωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει κάνει τους διοργανωτές να ιδρώνουν για την ασφάλεια των αθλητών. Η Ισπανία προετοιμάζεται για άλλο ένα καυτό καλοκαίρι, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη για να βοηθήσει με πιο ακριβείς προβλέψεις για καύσωνες. Οι πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο προετοιμάζονται με προσαρμογές για την ακραία ζέστη.

Είχαμε τώρα 11 μήνες καύσωνα που έχουν σπάσει ρεκόρ στη σειρά και οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Το weather group.gr ενημερώνει τον κόσμο για τις τελευταίες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου για το καλοκαίρι που έρχεται. Να τονίσουμε ότι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις πάνω από 10 με 15 ημέρες είναι τελείως επισφαλής και το ποσοστό επιβεβαίωσης τους είναι μεν μεγάλο για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αλλά όχι για τις ακριβεις αποκλίσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστήμη της μετεωρολογίας δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδα να γνωρίζουμε τον ακριβή καιρό πάνω από τις 3-5 ημέρες. Με αυτές λοιπόν τις αβεβαιότητες και τις διευκρινίσεις προχωρούμε στην εικόνα που δίνει το ευρωπαϊκό προγνωστικό κέντρο μέσω των χαρτών του COPERNICUS ανά μήνα το φετινό καλοκαίρι.
Ιούνιος 2024

Θερμότερος των κανονικών για το μεγαλύτερο μέρος της Eυρώπης ενώ για τη Bαλκανική Xερσόνησο αλλά και τη χώρα μας πιθανότητες 70 με 90% για θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές. Φαίνεται ότι θα έχουμε και βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές για το μήνα και έτσι σε κάποια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας θα μετριάζεται η κατάσταση.



Ιούλιος 2024

Θερμότερος από τις κανονικές τιμές θα είναι ο Ιούλιος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ η περιοχή της χώρας μας αλλά και η ανατολική Μεσόγειος φαίνεται να είναι το θερμότερο τμήμα της Ηπείρου. Πιθανότητα επιβεβαίωσης 90 έως και 100% που μας δίνει την πρώτη εικόνα ότι ο Ιούλιος σίγουρα θα είναι θερμότερος σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Η μέση απόκλιση μάλιστα βρίσκεται στους +2 βαθμούς κελσίου χωρίς βέβαια όπως είπαμε αυτό να αποτελεί κάτι το σίγουρο. Αξίζει σε αυτή την περίπτωση να τονιστεί ότι οι φετινες εκτιμήσεις για τον Ιούλιο είναι αρκετά πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές της ίδιας περιόδου για τον Ιούλιο του 2023. Ο ιούλιος 2023 ήταν ο πιο θερμός στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια.



Αύγουστος 2024

Ακόμα ένας θερμότερος των κανονικών μήνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με την περιοχή της Ισπανίας αλλά και των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου να έχουν πιθανότητες άνω του 80% για αυτή την εξέλιξη. Η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι και για αυτό το μήνα +2 βαθμοί κελσίου για την περιοχή της χώρας μας και ειναι απλά ενδεικτική χωρίς να είναι κάτι το σίγουρο. Αυτό που αλλάζει στον Αυγουστο είναι ότι θα έχουμε λιγότερες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κατα τουλάχιστον 25 με 30%. Ο Αύγουστος κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει τα στατιστικά του σαν ο πιο ξηρός μήνας του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ