Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δάγκειος πυρετός: Κόκκινος συναγερμός για επανεμφάνιση της ασθένειας μετά από 100 χρόνια


H επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε για τον δάγκειο πυρετό.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουμε χρόνια. Συνήθως η μετάδοση γίνεται από ιδιαίτερα κουνούπια που λέγονται ”γίγας”. Σημασία έχει ότι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς είναι πολύ επιβαρυμένη. Εκτός από τον πολύ υψηλό πυρετό, έχει αδυναμία, κεφαλαλγία, μυαλγίες , εξανθήματα αιμορραγικά και λεμφαδενοπάθεια. Γι΄αυτό όταν ακούμε επιδημία, υπάρχει αυτή η αναστάτωση και για τα μικρά παιδιά και για τους μεγάλους σε ηλικία», είπε αρχικά η κα Παγώνη.

Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν δύο εμβόλια που δεν έχουν υπογραφεί σε όλες τις χώρες. Στην Ευρώπη το δεύτερο εμβόλιο έχει υπογραφεί. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, έτσι έχουμε περιοδικά κάποιες νόσους. Η μετάδοση του δάγκειου πυρετού γίνεται μέσω από τα κουνούπια – γίγας, συνεπώς θα πρέπει η Περιφέρεια και οι δήμοι να αναλάβουν να κάνουν ειδικούς ψεκασμούς».

«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Έτσι όπως είναι τα δεδομένα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επιδημία», εκτίμησε η κα Παγώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ