Δεν είναι λίγοι οι γονείς που έχουν αποκτήσει ήδη το πρώτο τους παιδάκι, να κάνουν σκέψεις για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να του χαρίσουν ένα αδελφάκι. Μεγάλη μερίδα από αυτούς θεωρούν ότι τα αδερφάκια με δύο χρόνια διαφορά είναι η καλύτερη επιλογή. Κι όμως, μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.
Η απόκτηση παιδιών με διαφορά ηλικίας λιγότερο από τρία χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των δευτερότοκων, υποστηρίζει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και το ύψος του δεύτερου παιδιού.
Η μελέτη
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 223.662 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και διεξήχθη από το National Family Health Survey-4 της Ινδίας, κατά τη διάρκεια του 2015-2016.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η απόκτηση παιδιών με διαφορά ηλικίας λιγότερη από τρία χρόνια επηρεάζει την ανάπτυξή τους.
Γιατί επηρεάζεται η ανάπτυξη του δεύτερου;
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα πρωτότοκα παιδιά ήταν συνήθως ψηλότερα από τα αδερφάκια τους, όταν τα δεύτερα έφταναν στην αντίστοιχη ηλικία των πρώτων, στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα μεταξύ των γεννήσεών τους ήταν λιγότερο από τρία χρόνια.
Αντίθετα, εάν το χρονικό διάστημα μεταξύ των γεννήσεων ήταν μεγαλύτερο από τρία χρόνια, τότε τα πρωτότοκα παιδιά δεν είχαν πλεονέκτημα ύψους.
Όσον αφορά στην καθυστέρηση στη σωματική ή στην ψυχοκινητική ανάπτυξη που διαπίστωσε η ινδική έρευνα στα δευτερότοκα, γνωρίζουμε ότι οι γνωστές αιτίες τής καθυστέρησης περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την ελλιπή διατροφή, την κακή υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, την εφηβική εγκυμοσύνη, τις συχνές ασθένειες και τη γονική παραμέληση.
Ποια είναι τελικά η ιδανική διαφορά
Τελικά, ποια διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια είναι η καλύτερη; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό.
Πολλοί γονείς βρίσκουν πιο βολικό να μεγαλώνουν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους.
Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν τουλάχιστον τρία χρόνια διαφορά μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ