Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Άτμισμα μετά τη διακοπή του τσιγάρου: Μια επιλογή που εξακολουθεί να απειλεί τους πνεύμονες


Σκεπτόμενοι τις επιπτώσεις του τσιγάρου στον οργανισμό σας, σπεύδετε να αντικαταστήσετε το κάπνισμα με το άτμισμα, έχοντας την αίσθηση ότι θα ελαττωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, όμως η επιστήμη της πνευμονολογίας σάς γνέφει ένα μεγάλο όχι.

Η συμβουλή των ειδικών είναι η σταδιακή προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ειδάλλως φλερτάρετε με αυτό που απεύχεστε, χωρίς να το αποφεύγετε. Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη αναφορικά με την απότομη διακοπή του καπνού και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, για την υγεία σας;

Έρευνα για τον καρκίνο και το άτμισμα

Ο επικεφαλής αυτής της μελέτης Δρ YeonWook Kim που είναι επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Bundang του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στο Seongnam της Νότιας Κορέας, κατέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά την παύση του καπνίσματος. 

Η ομάδα του καθηγητή, παρουσίασε τα ευρήματά της τη Δευτέρα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το 2021 πάνω από 4,3 εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες που είχαν εγγραφεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Υγείας της χώρας το 2012-2014 ή το 2018.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το αν κάπνιζαν με τον παραδοσιακό τρόπο ή με τον εναλλακτικό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πάνω από 53.000 εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα και 6.351 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Συμπεράσματα

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν κόψει το κάπνισμα για πέντε χρόνια ή περισσότερο αλλά άτμιζαν, εξακολουθούσαν να εμφανίζουν υψηλότερες πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα από εκείνους που είχαν παραιτηθεί από το κάπνισμα για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για εκείνους που είχαν σταματήσει το κάπνισμα για λιγότερο από πέντε χρόνια, η μετάβαση στο άτμισμα άμβλυνε τους κινδύνους είτε να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα είτε να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που το είχαν αποβάλλει από την καθημερινότητά τους, αλλά δεν χρησιμοπούσαν ηλεκτρονικό.

Η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών, ανακοίνωσε η κορεατική ομάδα, της οποίας τα πορίσματα θα εγκριθούν μελλοντικά από περιοδικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ