Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

To φτερό πτηνού που πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 26.000 ευρώ έχει μια θλιβερή ιστορία


Πόσο μπορεί να πωληθεί σε δημοπρασία ένα και μοναδικό φτερό πτηνού; Η τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε ένα μαύρο φτερό από τον αυστραλιανό οίκο Webb’s Auction House ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: 46.521,50 αυστραλιανά δολάρια, δηλαδή πάνω από 26.000 ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ στην κατηγορία φτερού κατείχε ένα που είχε πωληθεί για 8.400 αυστραλιανά δολάρια.

Γιατί όμως έχει αποκτήσει αστρονομική αξία το συγκεκριμένο; Ανήκει σε ένα πτηνό, το huia, που θεωρείται εξαφανισμένο από το 1907. Ήταν το ιερό πτηνό των αυτόχθονων της Νέας Ζηλανδίας, Māori: οι αρχηγοί των φυλών και οι οικογένειές τους φορούσαν τα φτερά του στο κεφάλι σαν στολίδια ή τα έδιναν ως πολύτιμα δώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μουσείου Νέας Ζηλανδίας, που αναπαράγει το BBC σε σχετικό άρθρο, όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε στο στόχαστρο συλλεκτών, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί.

Το μόνο που μας απέμεινε είναι αυτό το φτερό, πίσω από ειδικό, προστατευτικό γυαλί το οποίο, όπως επισημαίνει ο οίκος δημοπρασιών, του έχει δώσει «μεγάλη παράταση ζωής». Σήμερα βρίσκεται υπό το καθεστώς της προστασίας των παραδοσιακών αντικειμένων των Māori, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη Νέα Ζηλανδία παρά μόνο με ειδική άδεια.

Δείτε το σχετικό βίντεο της δημοπρασίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ