Η πίτσα αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά ειδικά τα βράδια. Πλέον φτιάχνεται με πολλές παραλλαγές, διαφορετικά ζυμάρια και υλικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντως έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι στρογγυλή. Πώς ξεκίνησε όμως αυτό και γιατί καθιερώθηκε;
Αν και η πίτσα με πιο απλοποιημένη μορφή είχε εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν στην Αίγυπτο, το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους Ναπολιτάνους του 18ου και 19ου αιώνα. Σε συνδυασμό με κάτι άλλο, όμως, και συγκεκριμένα με την εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.
Πώς και γιατί; Η φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα ήταν τόσο βολική για την πίτσα καθώς της επέτρεπε να διπλώνεται σε τρίγωνο έτσι ώστε να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή για να μπορεί εύκολα να την τρώει κάποιος στο δρόμο. Τόσο απλά παρέμεινε κατά κύριο λόγο έτσι και σήμερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ