Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Ειδικός εξηγεί τι δεν πρέπει να αγγίζουμε 20 λεπτά μετά το ξύπνημα


Οι βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας αποδίδονται στη διαταραχή των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε έναν κύκλο εξάρτησης και λαχτάρας για συνεχή διέγερση.

Μέσα στη φασαρία της σύγχρονης ζωής, έχει γίνει αντανακλαστικό για πολλούς να πιάνουν το τηλέφωνό τους μόλις ξυπνήσουν, τσεκάροντας τα emails, τα social media και άλλα πολλά πριν καν ανοίξουν πλήρως τα μάτια τους. Ωστόσο, πρόσφατες προειδοποιήσεις από τη νευροεπιστήμονα Emily McDonald μας προτρέπουν να κάνουμε μια παύση προτού εμπλακούμε σε αυτή τη συνήθεια, επικαλούμενη πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Η McDonald, γνωστή για τις διορατικές συμβουλές της σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου που μοιράζεται μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, τονίζει τη σημασία της προστασίας του εγκεφάλου μας από τη στιγμή που ξυπνάμε. Σύμφωνα με την ίδια, το να αποφεύγουμε να ελέγχουμε αμέσως τα τηλέφωνά μας και αντ' αυτού να επιτρέπουμε τουλάχιστον 20 λεπτά χωρίς τηλέφωνο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις γνωστικές μας λειτουργίες.


«Ο εγκέφαλός μας μεταβαίνει μεταξύ ύπνου και αφύπνισης κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων στιγμών της συνείδησης. Βρίσκεται σε μια ευάλωτη κατάσταση, ιδιαίτερα ευεπίφορη στις πληροφορίες που του δίνουμε», εξηγεί η McDonald. «Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται ακούσια σε περιεχόμενο που προκαλεί άγχος, βουτώντας αμέσως στο τηλέφωνό τους, δίνοντας έναν αρνητικό τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας».

Οι βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας αποδίδονται στη διαταραχή των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε έναν κύκλο εξάρτησης και λαχτάρας για συνεχή διέγερση.


Η νευροεπιστήμονας επεκτείνει τις συμβουλές της πέρα από την πρωινή ρουτίνα, υποστηρίζοντας την αποτοξίνωση από την τεχνολογία και πριν από τον ύπνο. Η απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για να επιτραπεί στον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για τον αναζωογονητικό ύπνο, συμβουλεύει.

Εκτός από τις ψηφιακές συνήθειες, η McDonald υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών στην υγεία του εγκεφάλου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά είναι φορτωμένα με τεχνητά συστατικά και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, έχουν συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση και την εξασθένιση της μνήμης. Η επιλογή ολόκληρων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως το αβοκάντο και τα βατόμουρα, μπορεί να παρέχει στον εγκέφαλο τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει βέλτιστα.

«Η διατήρηση μιας υγιούς σύνδεσης μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας», τονίζει η McDonald. «Αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την υγεία του εγκεφάλου μας, οπότε η προτεραιότητα σε θρεπτικές τροφές είναι απαραίτητη».

Εν κατακλείδι, η καθοδήγηση που προσφέρει η νευροεπιστήμονας Emily McDonald χρησιμεύει ως επίκαιρη υπενθύμιση για να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία του εγκεφάλου μας σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό και γρήγορο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ