Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο από την Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία το 2024, που ξεκίνησε το 2012 για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα με βάση το ένα και άριστα το δέκα. Ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες κατέλαβαν -προς ουδεμία έκπληξη- υψηλές θέσεις, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έπεσαν έξω από τις κορυφαίες 20.
Η ισότητα των φύλων, η εμπιστοσύνη στους εθνικούς θεσμούς και η χαμηλή διαφθορά είναι σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία των Φινλανδών, σύμφωνα με τον Κάι Σάουερ, πρέσβη της Φινλανδίας στη Γερμανία. Το 1906 η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε στις γυναίκες πλήρες δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές. Όταν πέρυσι ένας δημοσιογράφος, προσποιήθηκε ότι έχασε 12 πορτοφόλια με μετρητά και στοιχεία επικοινωνίας σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο για να δοκιμάσει την αξιοπιστία των πολιτών, το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, αποδείχθηκε το πιο ειλικρινές καθώς επιστράφηκαν 11 από τα 12 πορτοφόλια. Παράλληλα, η Φινλανδία είναι η δεύτερη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο μετά τη Δανία.
Η άριστη δημόσια εκπαίδευση, η καθολική υγειονομική περίθαλψη και οι φιλικές πολιτικές για την δημιουργία οικογένειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των Φινλανδών με την ποιότητα της ζωής τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσεται στην όγδοη θέση παγκοσμίως, παράγοντας μερικούς από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους, ενώ οι υπηρεσίες υγείας αν και δεν είναι εντελώς δωρεάν από το κράτος, παραμένουν απίστευτα προσιτές.
Τέλος, ορισμένοι υποστηρίζουν χιουμοριστικά ότι ο πραγματικός λόγος για την ευτυχία των Φινλανδών είναι ότι... «λιώνουν» τις αρνητικές τους σκέψεις. Αναλυτικότερα, η Φινλανδία έχει περίπου 3,5 εκατ. σάουνες, περισσότερες από 1 ανά 2 Φινλανδούς. Όλα τα κυβερνητικά κτίρια διαθέτουν σάουνες, προσφέροντας ώρες χαλάρωσης και αποσυμπίεσης στους πολίτες!
Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ισραήλ
- Ολλανδία
- Νορβηγία
- Λουξεμβούργο
- Ελβετία
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Κουβέιτ
- Αυστρία
- Καναδάς
- Βέλγιο
- Ιρλανδία
- Τσεχία
- Λιθουανία
- Ηνωμένο Βασίλειο
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στο Νο 64 της λίστας, χάνοντας 8 θέσεις σε σύγκριση με το report του 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ