Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πιο ακριβό και από τον χρυσό: Το ακριβότερο φτερό που έχει δημοπρατηθεί ποτέ


Το πτηνό ήταν ήδη σπάνιο όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η ευρωπαϊκή ζήτηση για φτερά huia οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση του είδους.

Ένα σπάνιο φτερό από το εξαφανισμένο πουλί huia της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς πωλήθηκε για 28.365 δολάρια και έγινε το ακριβότερο φτερό στον κόσμο που έχει δημοπρατηθεί ποτέ. Η τιμή ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν μεταξύ 2.000 και 3.000 δολαρίων και ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 8.400 δολαρίων για ένα άλλο φτερό huia που πωλήθηκε το 2010.

Ζυγίζοντας περίπου 9 γραμμάρια, η αξία του φτερού μεταφράζεται σε εκπληκτικά 5.169 δολάρια ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με την τρέχουσα αξία του χρυσού που είναι 127 δολάρια ανά γραμμάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Gold Broker. Αυτή η αξιοσημείωτη δημοπρασία αναδεικνύει την τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία του φτερού.
Το huia, το μεγαλύτερο από τα είδη wattlebird της Νέας Ζηλανδίας, ήταν γνωστό για το μελωδικό του τραγούδι και την εντυπωσιακή του εμφάνιση, με γυαλιστερά μαύρα φτερά και διακριτικά μακριά φτερά ουράς με λευκή άκρη. Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός huia ήταν το 1907, αν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιβίωναν μέχρι και τη δεκαετία του 1920.


Στην κουλτούρα των Μαορί, τα huia είχαν ιερό καθεστώς. Τα φτερά του είχαν μεγάλη αξία και τα φορούσαν αποκλειστικά οι rangatira (αρχηγοί) και άτομα με mana (κύρος). Το πτηνό ήταν ήδη σπάνιο όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η ευρωπαϊκή ζήτηση για φτερά huia οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση του είδους.

Η Leah Morris, επικεφαλής των διακοσμητικών τεχνών στον οίκο δημοπρασιών Webb's στο Όκλαντ, όπου το φτερό πωλήθηκε τη Δευτέρα, απέδωσε την υψηλή τιμή στην εξαιρετική κατάσταση του φτερού και στις σχολαστικές προσπάθειες διατήρησής του με αρχειακό χαρτί και γυαλί UV. Υπογράμμισε επίσης την εικονική ιδιότητα του huia και τη βαθιά σύνδεση που νιώθουν πολλοί άνθρωποι με το πουλί.

«Το huia είναι ένα τόσο εμβληματικό πουλί και πολλοί άνθρωποι σχετίζονται πραγματικά με το πουλί με κάποιο τρόπο», δήλωσε η Morris στον Guardian.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ