Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στα γεννητικά όργανα ενός άνδρα: Ανήσυχοι οι επιστήμονες για τους κινδύνους που καραδοκούν


Εντοπίστηκαν συνολικά 12 διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών, συμπεριλαμβανομένων υλικών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα και μπουκάλια.

Το 2024, τα μικροπλαστικά μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα τσιγάρα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ένας ανεπαρκώς κατανοητός κίνδυνος για την υγεία που έχει απόλυτη ανάγκη από διεξοδικότερη έρευνα και ρύθμιση. Τα τελευταία ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τα μικροπλαστικά και την ανθρώπινη υγεία προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα από μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού. Η μελέτη αυτή εξέτασε 47 όρχεις σκύλων και 23 ανθρώπινους όρχεις, που προέρχονταν από επεμβάσεις στείρωσης και πτώματα, αντίστοιχα, και διαπίστωσε την παρουσία μικροπλαστικών σε όλα τα δείγματα.

«Μου φαίνεται πολύ περίεργο», σχολίασε η Tracey Woodruff, η οποία διευθύνει το Πρόγραμμα για την Αναπαραγωγική Υγεία και το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αν και δεν συμμετείχε στη μελέτη, η Woodruff δεν εκπλήσσεται εντελώς από αυτά τα ευρήματα. Μικροπλαστικά έχουν ήδη ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος και σε διάφορα ανθρώπινα όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά και οι πνεύμονες. Τον Μάρτιο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine υπέδειξε ότι τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επιπλέον, μια κινεζική μελέτη του 2023 βρήκε μικροπλαστικά στους όρχεις και μια ταχεία συστηματική ανασκόπηση 2.000 ερευνητικών εργασιών για τα μικροπλαστικά που διεξήγαγε η Woodruff για τους νομοθέτες της Καλιφόρνιας έδειξε ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να βλάψουν την αναπαραγωγική υγεία, να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και να βλάψουν τους πνεύμονες.

Ο Ranjith Ramasamy, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγικής ουρολογίας, τονίζει την ιδιαίτερη ανησυχία εάν τα μικροπλαστικά διεισδύουν πράγματι στους όρχεις. «Τα μόνα δύο όργανα στο ανθρώπινο σώμα που αποτελούν προστατευμένους χώρους είναι οι όρχεις και ο εγκέφαλος», δήλωσε στο Business Insider.

Είναι κάπως αναμενόμενο ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους σε όργανα όπως η καρδιά ή τα νεφρά, δεδομένης της επικράτησής τους σε καθημερινά αντικείμενα όπως η σκόνη, τα δοχεία τροφίμων, το μακιγιάζ και τα μπουκάλια νερού. Αυτά τα μικρά σωματίδια μπορούν να καταποθούν, να εισέλθουν στο έντερο και στη συνέχεια να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, φτάνοντας σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων και του ήπατος.

«Είμαι σοκαρισμένος», παραδέχτηκε. Ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν έναν ειδικό αιματολογικό φραγμό που καθιστά τη διείσδυση ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πρώτες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να έχουν την ικανότητα να παραβιάζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, και αν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης των όρχεων επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, αυτό θα υποδηλώνει μια παρόμοια ανησυχητική ικανότητα διείσδυσης στους όρχεις των ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ