Ίχνη του ιού του έρπητα, μαζί με υπολείμματα του ιού των θηλωμάτων και του αδενοϊού - γνωστού και ως κοινού κρυολογήματος - βρέθηκαν μέσα σε οστά Νεάντερταλ ηλικίας 50.000 ετών.
Ίχνη του ερπητοϊού - ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πληγές του κρυολογήματος, μαζί με υπολείμματα του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού των θηλωμάτων και του αδενοϊού, γνωστού και ως κοινό κρυολόγημα - βρέθηκαν στο DNA δύο Νεάντερταλ.
Οι δύο προϊστορικοί άνθρωποι ήταν άνδρες και τα λείψανά τους βρέθηκαν σε μια σπηλιά στη Ρωσία. Οι ειδικοί θεωρούσαν εδώ και καιρό ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να εξαφανίστηκαν εξαιτίας των ιών και αυτό το τελευταίο εύρημα μπορεί να προσδώσει βαρύτητα στην ιδέα αυτή.
Θα συνθέσουν «ιούς που μοιάζουν με το Jurassic Park»
Η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη σχεδιάζει τώρα να προσπαθήσει να συνθέσει τους «ιούς που μοιάζουν με το Jurassic Park» για να δει πώς συγκρίνονται με τους σύγχρονους. «Αυτοί οι ιοί που μοιάζουν με το Jurassic Park θα μπορούσαν στη συνέχεια να μελετηθούν για τα αναπαραγωγικά και παθογόνα χαρακτηριστικά τους και να συγκριθούν με τους σημερινούς αντίστοιχους», δήλωσε στο NewScientist ο Marcelo Briones, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Είμαι επιφυλακτικός ως προς το αν αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, δεδομένης της έλλειψης πλήρους κατανόησης του τρόπου με τον οποίο καταστρέφεται το DNA των ιών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ανακατασκευαστούν τα κομμάτια που έχουν ανακτηθεί σε ένα πλήρες ιικό γονιδίωμα», πρόσθεσε. «Επίσης, η αλληλεπίδραση μεταξύ ξενιστή και ιού, ειδικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Τα λείψανα βρέθηκαν στα βουνά Αλτάι της Ρωσίας στη Σιβηρία, στο σπήλαιο Τσαγκίρσκαγια. Τα λείψανα ανήκαν σε μια ομάδα εννέα ατόμων, που βρέθηκαν το 2022, τα οποία είχαν όλα κοινό DNA, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν συγγενείς. Κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι τα ίχνη ιού στα λείψανα δεν έφτασαν εκεί από ζώα ή σύγχρονους ανθρώπους.
«Οι ερπητοϊοί, ειδικότερα, μπορεί να ήταν μια σημαντική αιτία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ», αναφέρεται στην έκθεση, αλλά προστίθεται ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να βεβαιωθούν για τα ευρήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ