Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας


Έκθεση έργων τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος
Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας

Παράλληλο Πρόγραμμα Δράσεων

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης «Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας», το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), διοργανώνει Παράλληλο Πρόγραμμα Δράσεων που περιλαμβάνει ξεναγήσεις, γνωριμία με καλλιτέχνες και εργαστήρια.

Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικά έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του ΙΜΜΑ, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική μνήμη που αποδίδει την ανάγκη για επανάσταση και το όραμα των αγώνων στη Μακεδονία για την ελευθερία.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 και ώρες 11:00-14:00, το ΙΜΜΑ σας προσκαλεί να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με τους καλλιτέχνες Λάζαρο Πάντο και Στέλιο Μερτζανίδη, οι οποίοι συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα τους στην Έκθεση. Τα δύο έργα παρουσιάζουν την εμβληματική μορφή του Παύλου Μελά και εκτίθενται για πρώτη φορά στο ΙΜΜΑ, μετά τη δωρεά τους από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Λάζαρος Πάντος

Ο Λάζαρος Πάντος εργάζεται στον τομέα της διακόσμησης και της ζωγραφικής. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Royal Academy of Fine Arts του Λονδίνου και έχει μαθητεύσει κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Μετά τις σπουδές στη ζωγραφική, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον φωτογραφικό ρεαλισμό, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά «σύγχρονων» προσωπογραφιών, με τη συγκεκριμένη τυπολογία και τεχνική των πορτραίτων Φαγιούμ. Κατά τη δεκαετία του ‘80 προσέγγισε τη ζωγραφική της ευρωπαϊκής Αναγέννησης και του Caravaggio, όπως επίσης και των Οριενταλιστών. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Δίδαξε ζωγραφική στο ιδιωτικό του εργαστήριο και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, συνεργαζόμενος με σημαντικά έντυπα.

Στέλιος Μερτζανίδης

Ο Στέλιος Μερτζανίδης σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αυτοδίδακτος στην κεραμική, τη γλυπτική και το κόσμημα. Έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: στον Κοχλία, στη Στοά Τέχνης, στη Μικρή Πινακοθήκη, στη Διαγώνιο, στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Αμαρουσίου, στους Παράλληλους Δρόμους, ενώ έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους στο Κοντοπούλι και τη Μύρινα της Λήμνου.

Επιμέλεια Έκθεσης: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ

Συνεπιμέλεια-Συντονισμός Έκθεσης: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας

Διάρκεια Έκθεσης: 3 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ολόκληρο 4€ - Μειωμένο 2€, Ομαδικό εισιτήριο: Στα πέντε άτομα το ένα δωρεάν
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ