Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Γλέντι στο Κρυονέρι για την προστασία του δάσους & του ρέματος


Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκε και γνωμοδότησε θετικά, επί του αιτήματος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου - Άνω Τούμπας, για την αυστηρότερη οριοθέτηση του ρέματος Κρυονερίου, έτσι ώστε να προστατεύεται το ρέμα και το δάσος. Υπογραμμίζεται ότι το αίτημα των κατοίκων είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα αποδεκτό και από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Είμαστε, με λίγα λόγια, ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική νίκη, μια νίκη μετά από 3 χρόνια αδιάκοπου αγώνα απέναντι σε εργολάβους και την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Τον Ιούλιο του 2021 οι κάτοικοι του Κρυονερίου βρεθήκαμε μπροστά σε μια πινακίδα ανέγερσης επταώροφης οικοδομής, σε οικόπεδο όπου πρόσφατα και με διαδικασίες χρησικτησίας, με τίτλους από την Οθωμανική αυτοκρατορία, έφυγε από την ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ και πέρασε στα χέρια ιδιώτη και εργολάβου. Βασιζόμενοι στο γεγονός πως το ρέμα δεν είχε οριοθετηθεί, αλλά και σε πολεοδομικό χάρτη ο οποίος παρουσίαζε σχέδιο για δημιουργία δρόμου κατά μήκος όλου του ρέματος από την περιφερειακή οδό έως και την οδό Γρ. Λαμπράκη, το οικόπεδο αυτό άλλαξε χρήση γης. Ήταν γεγονός πως εαν εκεί χτιζόταν οικοδομή, θα άνοιγε το δρόμο και στους υπόλοιπους.

Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας για την άμεση διακοπή της ανοικοδόμησης, αλλά και την συνολική προστασία του ρέματος Πολυγνώτου, ενός  ρέματος ανοιχτού, φυσικού  με πλούσια βλάστηση και δάσος.

Σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί το αίσθημα της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, οι κάτοικοι του Κρυονερίου θέλουμε να μεταφέρουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα, οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν επιτυχίες, αρκεί να είναι καλά οργανωμένοι και να έχουν διάρκεια, μαχητικότητα και μαζικότητα. 

Ακόμα, όμως, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Απομένει, πλέον, η έκδοση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Ο αγώνας συνεχίζεται και σας θέλουμε στο πλευρό μας!

Σας καλούμε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11πμ στη γειτονιά μας για να συζητήσουμε και να δούμε τα επόμενα βήματα του αγώνα, να φάμε, να πιούμε, να ακούσουμε ωραία μουσική και να περάσουμε όμορφα.

Ραντεβού δίπλα στο ρέμα του Κρυονερίου (πρόσκοποι/παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου)

Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου
FB Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου-Άνω Τούμπας
τηλ. 6947368748, 6977828593, 6971894851



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ