Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Φεστιβάλ Παράδοσης "Γιορτή του Ψαρά", Αμμουλιανή Χαλκιδικής


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Παράδοσης "Γιορτή του Ψαρά", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2024 στην πανέμορφη Αμμουλιανή. Το φεστιβάλ ήταν μια συνδιοργάνωση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουλιανής και της Κοινότητας Αμμουλιανής, με την επιμέλεια της Open Ways Events & Travel.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού, που γέμισε ζωή και χρώματα χάρη στη συμμετοχή 10 πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι διέμειναν στο νησί και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και έθιμα από τις περιοχές τους.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό, φαγητό και ποτό, δημιουργώντας μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, οι σύλλογοι παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς τους σε μια θεαματική παράσταση στην πλατεία, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις εμφανίσεις τους. Η ημέρα δε θα μπορούσε παρά να κλείσει με χορό για όλους, σφραγίζοντας το φεστιβάλ με έναν αυθεντικό και χαρούμενο τρόπο.

Φυσικά, από το τραπέζι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρέσκα ψάρια, που τίμησαν τη θεματική του φεστιβάλ, καθώς και μια πληθώρα άλλων παραδοσιακών κερασμάτων και τις δύο βραδιές. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τοπικές γεύσεις σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που αγκάλιαζε τις παραδόσεις και τη γαστρονομία της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής κ. Μαρτυγάκης Νικήτας σε δηλώσεις του τόνισε:

«Το Φεστιβάλ Παράδοσης Γιορτή του Ψαρά είναι μια εκδήλωση η οποία γίνεται ξανά μετά από πολλά χρόνια και με την οποία τιμούμε τους ψαράδες του νησιού της Αμμουλιανής για την προσφορά τους στον τόπο. Χωρίς αυτούς το νησί μας δεν θα ήταν το ίδιο, με την αγάπη τους για τη θάλασσα, τον καθημερινό αγώνα τους για την επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και την εξέλιξη της αλιευτικής παράδοσης που έφεραν μαζί τους από την Μικρά Ασία κατάφεραν και μετέτρεψαν το νησί της Αμμουλιανής σε ένα όμορφο τουριστικό προορισμό, παραδίδοντας στη νέα γενιά έναν τόπο με προοπτική και ευκαιρίες για το μέλλον. Οφείλουμε από την πλευρά μας να ενισχύσουμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ και να διατηρήσουμε την αλιευτική παράδοση του τόπου μας και στις επόμενες γενιές. Καθώς η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους επαγγελματίες του νησιού, τους χορηγούς μας, τους συνδιοργανωτές Πολιτιστικό Σύλλογο Αμμουλιανής και την Κοινότητα Αμμουλιανής, την Open Ways Events & Travel υπεύθυνη εταιρεία για την καταπληκτική διοργάνωση, τους εθελοντές και κυρίως τη νεολαία του νησιού που πραγματικά με πολύ μεγάλη διάθεση βοήθησαν να πραγματοποιηθεί μια τόσο όμορφη εκδήλωση.»

Το Φεστιβάλ Παράδοσης "Γιορτή του Ψαρά" κατάφερε να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και το αίσθημα φιλοξενίας της Αμμουλιανής, προσφέροντας σε όλους μια αξέχαστη εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ