Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΦΣΘ: Τις 8.000 έφτασαν οι επισκέπτες στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού


Περισσότεροι από 8.000 Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες, στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η στιγμή που ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε συμβολικά με πράσινο χρώμα, προς τιμήν της συνολικής προσφοράς των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία.

Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να λάβουν απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές από φαρμακοποιούς-μέλη του ΦΣΘ για θέματα όπως η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οδηγίες για τη σωστή χρήση τους και τη διαχείριση του αποτελέσματος, οι εμβολιασμοί ενηλίκων, η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και ο ρόλος της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Επιπλέον, στα σταντ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενημερώθηκαν και για προϊόντα που διανέμονται μέσω των φαρμακείων.

Στόχος του ΦΣΘ ήταν να υπενθυμίσει και να επισημάνει τόσο τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και τη σημασία των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία της γειτονιάς

«Ο Σύλλογός μας γιορτάζει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού. Έτσι και φέτος, στήσαμε στην περιοχή του Λευκού Πύργου ένα εικονικό φαρμακείο με αληθινούς όμως φαρμακοποιούς μέλη του Συλλόγου μας που έδιναν συμβουλές υγείας στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης μας. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε με πράσινο χρώμα προς τιμήν των φαρμακοποιών και της συνολικής προσφοράς τους στο κομμάτι της υγείας. Ήμασταν στυλοβάτες στη δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης που περάσαμε, είμαστε στυλοβάτες και σήμερα με διάφορες δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με την πολιτεία. Μία από αυτές τις δράσεις, η οποία θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι η δωρεάν διανομή των self tests κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου στις ηλικιακές ομάδες που το δικαιούνται και γενικότερα η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα πρόληψης αυτής της μορφής καρκίνου. Θα συνεχίσουμε με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον εμβολιασμό για την COVID19 και με πολλές άλλες δράσεις που προάγουν την υγεία και βοηθούν ουσιαστικά τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και εκπρόσωποι της πόλης από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος τόνισε ότι “γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού και υποχρέωση του υπουργείου Υγείας είναι να βρίσκεται εδώ μαζί με τους μαχόμενους φαρμακοποιούς. Είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας, όχι μόνο γιατί εξυπηρετούν το λαό, αλλά διότι το φαρμακείο είναι πραγματικά μια κοιτίδα υγείας στη γειτονιά. Φροντίζει όχι μόνο να εκτελεί τις ιατρικές συνταγές, αλλά να προειδοποιεί, να κάνει πρόληψη και να συμμετέχει ουσιαστικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί είναι απαραίτητοι όχι μόνο για τη λειτουργία ενός υγιούς συστήματος υγείας, αλλά και για τη λειτουργίας της κοινωνίας”.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι “συγχαίρω τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που για ακόμη μία χρονιά βρίσκεται εδώ, αυτή τη σημαντική Παγκόσμια Ημέρα του Φαρμακοποιού για να δώσει το μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες του τόπου μας ότι πράγματι ο φαρμακοποιός είναι η πρώτη πόρτα που θα συναντήσει κάποιος εάν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Και βέβαια εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον ΦΣΘ και όλους τους φαρμακοποιούς της Περιφέρειάς μας, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι το έργο που κάνουν είναι πολύ σημαντικό, διότι βοηθούν σημαντικά και στην πρόληψη για την υγεία. Έτσι λοιπόν και τα επόμενα χρόνια θα είμαστε δίπλα τους. Άλλωστε προερχόμενος από μία οικογένεια φαρμακοποιών, ξέρω πολύ καλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το πόσο συμβάλλουν τελικά και στη λειτουργία της κοινωνίας και στην προστασία της υγείας όλων μας”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης επισήμανε ότι “είναι η δεύτερη χρονιά που επισκέπτομαι αυτή την εκδήλωση. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι ένας Σύλλογος που εκπροσωπεί αποκλειστικά επαγγελματικά συμφέροντα των φαρμακοποιών, αλλά αναπτύσσει μια μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα. Αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δράσεις που αναδεικνύουν ότι τελικά ο φαρμακοποιός είναι αυτό που δικαίως έχει καταστεί στη συνείδηση όλων μας: ένας άνθρωπος ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, υπηρεσίες σε επίπεδο γειτονιάς κι αυτό είναι που αναδεικνύει τον ειδικό ρόλο και τον ειδικό σκοπό του”.

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Στήβη Σιωζοπούλου δήλωσε ότι “είναι μια σπουδαία εκδήλωση διότι θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος ότι υπάρχει προληπτικό τεστ, το οποίο ήδη έχει μπει και στη συνταγογράφηση και κάποιες ηλικιακές ομάδες μπορούν να το πάρουν δωρεάν απευθυνόμενες στο φαρμακείο. Είναι εύκολο τεστ, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο αν το αφήσουμε μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Επομένως μάς χτυπάει το καμπανάκι για να πάμε να εξεταστούμε. Είναι σημαντικός ο ρόλος του φαρμακοποιού, διότι συνήθως απευθυνόμαστε πρώτα στον φαρμακοποιός μας.”

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές δήλωσε ότι “για άλλη μία χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού. Ο χρυσός χορηγός της εκδήλωσης, ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει φτιαχτεί από τους φαρμακοποιούς και λειτουργεί με τους φαρμακοποιούς για τους φαρμακοποιούς και όχι μόνο, είναι εδώ για να δείξει στον κόσμο ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την υγεία και σε επίπεδο προϊόντος και σε επίπεδο επιστήμης”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ