Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Αναλυτές: Έρχεται κύμα υπερπροσφοράς φυσικού αερίου – Τι θα σημάνει για τις παγκόσμιες αγορές


Ετοιμαστείτε για τη μεγαλύτερη εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) η οποία θα θα μεταμορφώσει την παγκόσμια αγορά, επιφέροντας ευρείες και διαρκείς επιπτώσεις.

Αυτό αναφέρει η RBC Capital Markets, οι αναλυτές της οποίας τονίζουν πως «ένα κύμα νέας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου -το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα- πρόκειται να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της αυξανόμενης διασύνδεσης μεταξύ των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας».

Η αύξηση είναι πιθανό να προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς μέχρι το τέλος του 2026, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2030, με τις τιμές να κινούνται ενδεχομένως πολύ χαμηλότερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όλο και περισσότεροι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η περιορισμένη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τα διαφαινόμενα κύματα εξαγωγικής ικανότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από μαζική υπερπροσφορά.

Καθώς ένα ρεύμα σχεδιαζόμενων υποδομών συνεχίζει να κατακλύζει την αγορά, δεν είναι σαφές αν η ζήτηση θα αυξηθεί για να απορροφήσει κάθε κύμα προσφοράς.

Η υπερπροσφορά και οι συμπιεσμένες τιμές υπογραμμίζουν τα πτωτικά συναισθήματα στον τομέα του LNG, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, Μασανόρι Οντάκα. Οι προμηθευτές δίνουν πλέον ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στο LNG που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία έναντι των ευκαιριών arbitrage, δηλαδή των περιθωρίων κέρδους.

Το αρμπιτράζ εμπορευμάτων περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ή διαδοχική αγορά και πώληση εμπορευμάτων σε διαφορετικές αγορές από επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από τη διαφορά των τιμών.

Το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, αυξημένο από περίπου 240 μετρικούς τόνους το 2014 σε περισσότερους από 400 μετρικούς τόνους πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την RBC Capital. Ορισμένοι είχαν αντιληφθεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως ευκαιρία.

Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα υγροποίησης, δηλαδή η συνολική ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να παραχθεί ετησίως, θα αυξηθεί κατά περίπου 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα διατηρήσουν τη θέση τους ως οι μεγαλύτεροι προμηθευτές παγκοσμίως, με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς σχεδόν 50% το 2030, πρόσθεσε η RBC.

Πολλές ιδιωτικές εταιρείες και κρατικές οντότητες έχουν δημιουργήσει σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, «όχι μόνο για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή κατανάλωση, αλλά και για να συμπεριλάβουν την αναμενόμενη αύξηση των ρυθμών κατανάλωσης, ιδίως στην Ασία», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Ωστόσο, η ζήτηση από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά μέσο όρο 5% ετησίως. Περίπου το 70% αυτής της αύξησης θα προέλθει από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του LNG δεν έχουν σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Παραδόξως ήσυχη» χαρακτήρισε την αγορά η Μεγκ Ο’Νιλ, διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside Energy.

«Για μένα, ίσως αυτό να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν επαρκείς πηγές εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν στον περιορισμό οποιασδήποτε προσωρινής διαταραχής που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Aυτό μάλλον ισχύει τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το LNG», δήλωσε η Ο’ Νιλ στο CNBC,στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου Singapore International Energy Week.

Υπάρχουν και άλλες διαφαινόμενες προκλήσεις στον τομέα του LNG που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές. Ο χειμώνας του 2024-2025 στο βόρειο ημισφαίριο είναι προ των πυλών και οι υφιστάμενες συμβάσεις παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2024, όπως επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

«Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος όλων των παραδόσεων αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη από τη Ρωσία», ανέφερε ο ΙΕΑ σε πρόσφατο σημείωμά του. «Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα ένα αυστηρότερο παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ