Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Δέσμη προτάσεων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για την ολιστική διαχείριση του ζητήματος που αφορά στις δηλώσεις αυθαιρέτων


Δέσμη προτάσεων για την ολιστική διαχείριση του ζητήματος που αφορά στις δηλώσεις αυθαιρέτων διατυπώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Για το θέμα αυτό, που ιεραρχείται ως μείζονος σημασίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στην επιστολή αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε ακόμη στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη, παρουσιάζονται οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, οι οποίες κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:
  1. Να παραταθεί η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών στον Ν.4178/13 και στον Ν.4495/17. Συγκεκριμένα, από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις αυτές η ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου.
  2. Να υπάρξει συνολική και ορθολογική λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, με την εκ νέου ενεργοποίηση της δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση.
  3. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και υποβολής δηλώσεων για αυθαίρετες κατασκευές που προϋφίστανται της 28ης Ιουλίου 2011 χωρίς να τίθεται καταληκτική ημερομηνία (31 Μαρτίου 2026), ώστε μεταξύ άλλων να μην παρεμποδίζεται μελλοντικά η τέλεση συμβολαιογραφικών πράξεων για ιδιοκτησίες που δεν θα καταστεί δυνατό να τακτοποιηθούν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εισακούει και σέβεται τις απόψεις των ειδικών για σημαντικά ζητήματα έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με τη σειρά του, ως το μεγαλύτερο περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ και ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, προτείνει τα παραπάνω ως απαραιτήτως προαπαιτούμενα σε ό,τι αφορά τη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και τη δημιουργία ενός γενικού μητρώου του κτιριακού αποθέματος της χώρας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης.

Δείτε την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ