Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έρχονται πρόστιμα σε πάνω από 2,8 εκ. οδηγούς


Ξεκινάει η διαδικασία της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων, με στόχο τον εντοπισμό των παραβατών που κινούν οχήματα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και τη βεβαίωση των αντίστοιχων προστίμων.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης μεταξύ των βάσεων δεδομένων των Υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και των Ασφαλιστικών Εταιρειών με την ΑΑΔΕ, επιτρέπει πλέον την έναρξη της ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων οχημάτων.

Η διασταύρωση αυτή θα εντοπίζει ιδιοκτήτες που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους, δεν έχουν πραγματοποιήσει τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ), ή δεν έχουν πληρώσει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα τεχνικά ζητήματα που καθυστερούσαν τη διαδικασία έχουν πλέον επιλυθεί, και τα πρώτα πρόστιμα αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Σημειώστε πως ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ξεπερνά τις 600.000, ενώ περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, γεγονός που καθιστά την επιβολή των προστίμων μια εκτεταμένη διαδικασία που θα αγγίξει μεγάλο μέρος των οδηγών στην Ελλάδα.

Η διαδικασία διασταύρωσης στηρίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα που αντλούν δεδομένα από διαφορετικές πηγές, όπως τα συστήματα της ΑΑΔΕ, τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και τα μητρώα του ΚΤΕΟ. Έτσι, κάθε εξάμηνο, θα πραγματοποιείται έλεγχος ώστε να εντοπίζονται οι παραβάτες.

Τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία είναι αυστηρά και ξεκινούν από:
  • 250 έως 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα, ανάλογα με το είδος του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα, 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά και άλλα οχήματα, και 250 ευρώ για δίκυκλα.
  • Πρόστιμα ίσα με το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας για τα οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα ετήσια τέλη, επιπλέον των ίδιων των Τελών.
  • Πρόστιμο 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης υποπέσει ξανά στις ίδιες παραβάσεις, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Η επιστροφή τους γίνεται μόνο με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή το δελτίο ΚΤΕΟ, καθώς και την απόδειξη καταβολής των προστίμων.


Πηγή: newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ