Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ερευνα: Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη τακτική για τη διαχείριση του άγχους


Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα συμπτώματά του είναι συναισθηματικά αλλά και σωματικά και παρότι υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη διαχείριση τους, μια νέα έρευνα αναδεικνύει μία εξ αυτών ως την πιο αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One ανέλυσε δεδομένα από δύο έρευνες με συμμετοχή 8.818 ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει ποιες δραστηριότητες επέλεξαν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν το άγχος τους κατά τη διάρκεια των περιόδων του lockdown. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές τακτικές:
  • Άσκηση
  • Επικοινωνία με φίλους και οικογένεια
  • Διαλογισμός

Η αποτελεσματικότερη τακτική

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση ήταν η δραστηριότητα που συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για τη μείωση του άγχους. Συγκεκριμένα το 24,4% στο πρώτο μέρος της έρευνας – και το 19% στο δεύτερο μέρος – των ατόμων που ασκούνταν τακτικά ανέφεραν ότι δεν εμφάνισαν άγχος (μέτριο ή υψηλό).

Η άσκηση, είτε πρόκειται για έναν απλό περίπατο είτε για πιο εντατική φυσική δραστηριότητα, αποδείχθηκε ότι είναι μια εξαιρετική τακτική για τη διαχείριση του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ενέργεια και να μειωθούν τα επίπεδα στρες.

Η σημασία της κοινωνικής υποστήριξης

Η δεύτερη πιο αποτελεσματική τακτική ήταν η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Στην πρώτη έρευνα, το 19,9% όσων επικοινωνούσαν συχνά με τους αγαπημένους τους ανέφεραν ότι δεν εμφάνισαν σοβαρό άγχος, ενώ στη δεύτερη έρευνα παρόμοια αποτελέσματα ανέφερε το 18,3%. Η κοινωνική υποστήριξη παίζει σημαντικό σημαντικό ρόλο στη μείωση του άγχους, προσφέροντας μια αίσθηση ασφάλειας και συναισθηματικής σταθερότητας.

Διαλογισμός: Ένα Απρόσμενο Ευρήμα

Ο διαλογισμός θεωρείται συχνά μια ισχυρή τεχνική για τη διαχείριση του άγχους, για αυτό και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν κάπως απρόσμενα. Οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλογισμό ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τις άλλες δραστηριότητες. Στην πρώτη έρευνα, μόλις το 16,4% δήλωσε πως αντιμετώπισε το άγχος, ενώ στη δεύτερη το ποσοστό περιορίστηκε στο 11,7%.

Αν και ο διαλογισμός είναι γενικά αποδεκτός ως αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση του άγχους, η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μην είναι τελικά το ίδιο βοηθητικός για όλους. Οι λόγοι για αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της τεχνικής και το γεγονός ότι μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο και εξάσκηση για να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Βρείτε τι σας ταιριάζει

Ενώ η άσκηση και η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα φαίνεται να είναι οι πιο αποτελεσματικές τακτικές για την αντιμετώπιση του άγχους, το σημαντικότερο συμπέρασμα, όπως επισημαίνει το περιοδικό The Healthy επικαλούμενο την έρευνα, είναι ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για αυτόν.

Άθληση, κοινωνική συναναστροφή ή διαλογισμός, ό,τι σας βοηθάει στη μείωση του άγχους σας, τότε είναι κάτι που αξίζει να το ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας. Η έρευνα αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από τις γενικές συμβουλές, η διαχείριση του άγχους είναι μια προσωπική υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ