Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΣΟΥΜΠΕΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΚΟΙ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΝΑΖΙ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και η σφαγή στα Γιαννιτσά από τις γερμανοντυμένες ομάδες του Φρίτς Σούμπερτ και του Ελληνα απότακτου συνταγματάρχη Γεώργιου Πούλου.

Το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής έρευνας της «Μηχανής του Χρόνου» (σήμερα στις 18.10) για την εγκληματική δράση των δοσίλογων, που υπηρέτησαν στο πλευρό των κατακτητών και κυνήγησαν κάθε μορφή αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Η εκπομπή ακολουθεί τα αιματοβαμμένα ίχνη του «Σώματος Κυνηγών» του Φριτς Σούμπερτ από την Κρήτη στη Μακεδονία και περιγράφει αδιανόητα εγκλήματα. Εκτελέσεις στο Ασβεστοχώρι, ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη και θηριωδίες στα Γιαννιτσά.

Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, αλλά και ιστορικοί ερευνητές, αποκαλύπτουν το σκοτεινό πρόσωπο των προδοτών και περιγράφουν το μηχανισμό θανάτου, που στήθηκε στο όνομα του Χίτλερ.

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει ακόμη τον ρόλο του απότακτου συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού ,Γεωργίου Πούλου, ο οποίος όχι μόνο συνεργάστηκε με τους Σουμπερίτες, αλλά με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας δημιούργησε δικό του στρατό στην υπηρεσία της Βέρμαχτ, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων κατά αμάχων. Είναι ένα ακόμα άγνωστο κομμάτι δοσιλογισμού στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες εθελοντές, αλλά και βίαια στρατολογηθέντες πολίτες. Σημαντική θεωρείται η μαρτυρία στην εκπομπή ενός άνδρα, που υπηρέτησε σε άοπλη υπηρεσία στο τάγμα Πούλου, για τις πρακτικές του απότακτου αξιωματικού, αλλά και την στάση της δικαιοσύνης, που μεταπολεμικά αθώωσε τους Πουλικούς για τα εγκλήματά τους.

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει αυτούς που συμμετείχαν στις δολοφονικές ομάδες, τα κίνητρα της συμμετοχή τους, καθώς και το τέλος των ίδιων και των αδίστακτων διοικητών τους.

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση του Σούμπερτ στο Επταπύργιο συγκλονίζει.

Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Χορτιάτη, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση Πέλλας.

2 σχόλια:

  1. Θα μας πει η εκπομπη αραγε και για τους κομμουνιστες που ήταν τότε σύμμαχοι με τους ναζί και καλούσαν τους Έλληνες να πετάξουν τα όπλα και να μην αντισταθουν στον μετεπειτα κατακτητή; Η θα μας πει για την μαχη που έδωσε το ΚΚΕ για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ