Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

"1912: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" (πρόσκληση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4/2/13 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς - δείτε φωτογραφίες της σπονδυλωτής έκθεσης)


Σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο
“1912: Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων”
μέσα από τα αρχεία και τις συλλογές
των Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και Γεωργίου Κωνσταντινίδη 
Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων (1912-2012) από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «1912 Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων» μέσα από τα αρχεία και τις συλλογές των Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και Γεωργίου Κωνσταντινίδη που φιλοξενείται στο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2013.
Η έκθεση αξιοποιεί μια σειρά ιστορικών τεκμηρίων, ετερογενών αντικειμένων, που προέρχονται από δύο πλούσιες και ανεκτίμητες συλλογές θεσσαλονικέων συλλεκτών, του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Αρθρώνεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες που επιγράφονται α) θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, β) πολιτισμός και κοινωνική ζωή, γ) εμπόριο και επιχειρηματικότητα, δ) η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης και ε) μακεδονικός αγώνας και απελευθέρωση.
Οι ενότητες αυτές φιλοξενούνται σε αντίστοιχους συμβολικούς χώρους της πόλης: το συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, το Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.  Συγκεκριμένα:
Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Μακεδονικός αγώνας και απελευθέρωση» (Γρ. Λαμπράκη 4 [πίσω πλευρά του ΠΑΜΑΚ και του Παλαιού 424 ΓΣΝΕ], τηλ. 2310 893731 – 2310 249803, καθημερινές  09:00- 14:00, Σαββατοκύριακα 10:00 – 14:00)
Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς «Θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας» (Κατούνη 12 – 14, Λαδάδικα, τηλ. 2310 385651, 385661, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Βασιλικό Θέατρο «Πολιτισμός και κοινωνική ζωή» (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ. 2310 251632)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο «Εμπόριο και επιχειρηματικότητα» (Τσιμισκή 29 τηλ. 2310 370132 Δευτέρα έως Παρασκευή - εκτός αργιών -, ώρες 9:00 - 14:30)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης» (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310 830538, Δευτέρα έως Κυριακή , ώρες 8:00 - 15:00)

Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση αυτή αναδεικνύει τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της πόλης∙ μιας κοινότητας ακμαίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Γεμάτη σφρίγος και υψηλό εθνικό φρόνημα, διεκδικούσε δυναμικά την θέση της σε μία πολυεθνική μητρόπολη της οποίας αποτελούσε περίπου το 1/5 του πληθυσμού. Διεκδικούσε όμως πολλά περισσότερα από όσα αντιστοιχούσαν στη πληθυσμιακή της ισχύ. Διεκδικούσε πρώτα από όλα, στηριζόμενη στην ανθεκτικότητα των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης παράδοσης, να είναι η ηθική και φυσική κληρονόμος της πόλης. Φρόντιζε να διατηρεί τον αυτοσεβασμό της και να αυξάνει το γόητρό της μέσα από στέρεους θεσμούς αυτοδιοίκησης και αλληλοβοήθειας περιορίζοντας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα μέσα στην πόλη, την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανάμεσα στα μέλη της. Απελευθέρωνε τις δημιουργικές της δυνάμεις για επιχειρηματική πρόοδο και προκοπή δίπλα στις πιο καθιερωμένες στα οικονομικά πράγματα κοινότητες, αλλά συνάμα έδειχνε ότι μπορούσε να γευτεί τους καρπούς των κόπων της, να ψυχαγωγηθεί και να ονειρευτεί. Και όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, να δείχνεται δυναμική και δραστήρια σε όσους επιβουλεύονταν τα δίκαιά της.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «1912 - Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων» πραγματοποιούνται παράλληλες επιστημονικές εκδηλώσεις στους χώρους που φιλοξενείται η Έκθεση με τις αντίστοιχες γνωστικές ενότητες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες της να αποκτήσουν μια  πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατά την τουρκοκρατία.

Η πρώτη εκδήλωση, με κεντρικό θέμα «Θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας» θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, την Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:30, με ομιλητές τους κ.Θεόδωρο Δαρδαβέση, αν.Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, κ.Εμμανουήλ Κανδυλάκη, δημοσιογράφο-συγγραφέα, τον κ.Αθανάσιο Καραθανάση, Καθηγητή της Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο Α.Π.Θ. και τον ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Α.Π.Θ. κ.Γιώργο Αναστασιάδη, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στις συμπληγάδες του 20ου αιώνα».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ