Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Δεν υπάρχει άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος που να μη γουστάρει αυτό το πιάτο. Μπιφτεκάκια με κριθαράκι και με φρέσκια ντοματούλα. Είναι και σχετικά εύκολο στο μαγείρεμα.

Υλικά για τα μπιφτέκια
  • 750 γραμ. κιμάς
  • 1 αβγό
  • μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, κόλιανδρο, μαιντανό...)
  • αλάτι
  • 6 φρυγανιές τριμμένες
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • τυρί τριμμένο της προτίμησής σας 

Υλικά για το κριθαράκι με ντομάτα
  • 1 πακέτο κριθαράκι (500 γραμ.)
  • 3 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σκόρδο
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • αλάτι 

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα μπιφτέκια.
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι την επίτευξη ομοιογενούς μείγματος. 
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί κανα δίωρο. 
Τα πλάθουμε σε μπιφτεκάκια μεγέθους που επιθυμούμε (καλύτερα να είναι λίγο μεγαλούτσικα).
Ανάβουμε τον φούρνο (αέρα 180) και τα βάζουμε σε ταψί με λίγο λάδι. 
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ. 
Τα μπιφτέκια κάνουν περίπου μισή ώρα για να γίνουν, ίσως και λιγότερο.

Στο 15λεπτο-20λεπτο ξεκινάμε την προετοιμασία για το κριθαράκι: 
Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι είτε χρησιμοποιούμε κρύο νερό που θα το βράσουμε έτσι και αλλιώς με τα υλικά στο φούρνο. 
Παίρνουμε το ταψί και ρίχνουμε το βραστό (ή το κρύο) νερό, ρίχνουμε μέσα λάδι, τις φρέσκες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ, το σκόρδο και το κρεμμύδι, αλάτι και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο όπου και βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε στη σάλτσα το κριθαράκι και τα μπιφτέκια, ανακατεύουμε για ομοιόμορφη κατανομή και ξανά στο φούρνο. Μην βάλετε τα μπιφτέκια πάνω-πάνω, θα αρπάξουν. Χρειάζεται ανακάτεμα ανά 5 λεπτά, μην ξεχαστείτε θα κολλήσει. Κάπου στο 20λεπτο είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.

Το σερβίρουμε καυτό ρίχνοντας επάνω σε κάθε πιάτο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.
Συνοδεύεται από χωριάτικη σαλάτα με ψωμί για βούτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ