Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Voucher 800 ευρώ το μήνα σε κάθε δικαιούχο του προγράμματος «Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση» - Ποιους αφορά


Με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, θα διαθέσει vouchers των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί, σε συνολικά 2.500 παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσω του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης.

Ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025, μετά τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή.

Όπως αναφέρεται, ενδεικτικά δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

Το πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης, καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

α. 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ' ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,

β. 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ' ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή

γ. 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ' ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,

- την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ),

- τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.

Με αφορμή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Σοφία Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.ά και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ