Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Κύκλωμα έκανε απάτες με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων μέσω διαδικτυακών αγγελιών


Πολυμελές κύκλωμα έκανε απάτες με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων, μέσω αγγελιών σε γνωστή ιστοσελίδα πώλησης οχημάτων, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 230.000 ευρώ. Τρία από τα μέλη του, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος «εγκέφαλος», κλήθηκαν να απολογηθούν στην 6η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κατά περίπτωση με χρηματική εγγύηση.

Στην εγκληματική οργάνωση αποδίδεται ότι τέλεσε, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, συνολικά 19 απάτες κι άλλες 16 σε απόπειρα. Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά οκτώ άτομα, κάποια από τα οποία έχουν αποβιώσει κι άλλα που βρίσκονται έγκλειστα στις φυλακές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι καλούσαν τηλεφωνικά τα θύματα (που είχαν καταχωρήσει αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων) και εμφανίζονταν ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για άμεση αγορά των οχημάτων τους. Στη συνέχεια, ζητούσαν από τους παθόντες να αποστείλουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να καταθέσουν τα χρηματικά ποσά για την αγορά και την παραλαβή των οχημάτων.

Κατά την ίδια δικογραφία, για το σκοπό αυτό, κατήρτιζαν και απέστελλαν, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πλαστά αποδεικτικά χρηματικών εμβασμάτων, κυρίως σε μέρες και ώρες που δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση της κατάθεσης του ποσού από τους παθόντες (Σαββατοκύριακα, αργίες, μεσημεριανές ώρες κ.λπ.).

Οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν να μην εμφανίζονται κατά την παραλαβή των αυτοκινήτων για να μην αναγνωριστούν από τα ανυποψίαστα θύματα και αντί αυτών εμφανίζονταν άλλα άτομα, κάποια από τα οποία παραμένουν άγνωστα.

Ακολούθως, η εγκληματική ομάδα διέθετε προς πώληση τα ίδια αυτοκίνητα, πάλι μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, και σε τιμή χαμηλότερη, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία πωλητή και διαφορετικές φωτογραφίες, ώστε να είναι δυσχερής η αναγνώρισή τους από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ