Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Φράσεις του Αισώπου που σε ταρακουνούν 27 αιώνες μετά


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε το όνομα του Αισώπου; Μα φυσικά οι μύθοι του. Όλοι έχουμε ακούσει μερικές από τις ιστορίες του, κάποιες σίγουρα τις έχουμε επικαλεστεί για να υποστηρίξουμε κάποιο επιχείρημά μας.

Αυτά είναι τα γνωστά. Πάμε τώρα στα άγνωστα. Τα παράδοξα που σχετίζονται με τον Αίσωπο, τα οποία μας βάζουν σε σκέψεις. Καταστάσεις οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, όπως το έργο του.

Αλήθεια, γνώριζες πως κανένας μύθος του Αισώπου δεν υπάρχει γραπτώς; Όσο απίθανο ακούγεται, τόσο εντυπωσιακό είναι. Ναι, ο Αίσωπος δεν έγραψε ποτέ του ούτε μία λέξη! Δεν του πιστώνεται το παραμικρό κείμενο. Μάλιστα, οι περίφημοι μύθοι που αποδίδονται στον ίδιο, συγκεντρώθηκαν περίπου τρεις αιώνες μετά. Ο Αίσωπος, δηλαδή, ήταν ο αφηγητής – ο διασημότερος μυθοποιός του αρχαίου κόσμου.

Ήταν δούλος και εικάζεται πως γεννήθηκε το 625 π.Χ. Ήταν δύσμορφος και κακάσχημος, εξού και η απάντηση που είχε δώσει όταν τον είχαν κοροϊδέψει για την ασχήμια του: «Μη δίνεις προσοχή στη μορφή μου, αλλά στο μυαλό». Ταξίδεψε αρκετά, γνωρίζοντας διαφορετικούς κόσμους και αναπτύσσοντας την σκέψη του. Ήταν ιδιαίτερα ευφυής και αν και δούλος, οι Αθηναίοι μετά τον θάνατό του του έστησαν ανδριάντα.

Πέραν τον μύθων του, υπάρχουν μερικά αποφθέγματα που καρπώνεται ο Αίσωπος και δείχνουν την σκέψη του σχεδόν 27 αιώνες πριν. Φράσεις που έχουν εφαρμογή στις μέρες μας, δείχνοντας την διορατικότητα του μεγάλου αυτού μυθοποιού.

Φράσεις του Αισώπου που σε ταρακουνούν 27 αιώνες μετά

– Δύο σακούλια κουβαλάει ο καθένας μας. Το ένα μπροστά και το άλλο πίσω. Στο μπροστινό βάζουμε τα λάθη των άλλων και στο πίσω τα δικά μας. Γι’ αυτό δεν τα βλέπουμε.

– Ο χρόνος ανεβάζει και ο χρόνος πάλι κατεβάζει.

– Καλύτερα να πεθάνεις μια φορά παρά να τρέμεις από το φόβο σου μια ζωή

– Γυμνοί ήρθαμε όλοι [σ’ αυτή τη ζωή], γυμνοί και θα φύγουμε

– Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

– Όπου χρειάζονται χέρια, η βοήθεια με τα λόγια δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

– Να αποκτάς φίλους και όχι υλικά αγαθά.

– Όταν έχουν την πρόθεση να σε αδικήσουν, κανένα σωστό επιχείρημα δεν θα σε γλυτώσει.

– Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά.

– Πες αυτά που θέλεις και άκουσε αυτά που δεν θέλεις.

– Οι συνετοί πρέπει προηγουμένως να βλέπουν μακριά τα πράγματα πριν τα επιχειρήσουν.

– Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αναταραχή στην ανθρωπότητα, είπε: «αν οι πεθαμένοι αναστηθούν και απαιτήσουν τις περιουσίες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ