Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ρωσικό μνημείο Πεντάλοφου: Σύμβολο μιας φωτεινής και ταυτόχρονα δραματικής σελίδας της ιστορίας


Νατάλια Ραντιόνοβνα Μαλινόβσκαγια: Θέλω να πιστεύω, ότι όσο τα έθνη θα θυμούνται τις αναρίθμητες θυσίες της ανθρωπότητας….. δεν θα υπάρξει νέος πόλεμος

Το Ελληνορωσικό Εμπορικό επιμελητήριο τίμησε με εκδήλωση αυτούς, που πολέμησαν «σε μακρινό, αλλά σε φωτεινό και αδελφικό τόπο», στο Ρωσικό μνημείο του Πενταλόφου, στο Δήμο Ωραιοκάστρου, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αφιερωματικού Έτους  Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, με σκοπό την διαφύλαξη των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών και τελούσε υπό την αιγίδα του  Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη.

Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ελληνική και τη Ρωσική γλώσσα.

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Ντεμιάνοβιτς Μαϊστρένκο,  απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και μίλησε, μεταξύ άλλων, για την καταλυτική συμβολή των ειδικών Ρωσικών ταξιαρχιών στις μάχες του Μακεδονικού μετώπου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την ανδρεία και το θάρρος των Ρώσων πολεμιστών και επισήμανε την ξεχωριστή σημασία της εκδήλωσης για τη διατήρηση της κοινής ιστορικής μας μνήμης και για την ανάπτυξη των Ρωσο-Ελληνικών διμερών σχέσεων.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΡΕΕ), Παντελής Σκαρλάτος, ο οποίος ανέδειξε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του μνημείου, τόνισε τη σημασία των κοινών ιστορικών δεσμών των δύο χωρών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε αυτούς που πολέμησαν «σε μακρινό, αλλά σε φωτεινό και αδελφικό τόπο».

«Αυτή η ιστορία των κατεστραμμένων πεπρωμένων, που σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο εξ αιτίας του πολέμου, και στη συνέχεια της επανάστασης, είναι ένα μάθημα για εμάς. Ένα μάθημα πίστης και ηρωισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο της η Αξάνα Ιγνατένκο Ντεσανλίς, απόγονος δύο πολεμιστών που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο, των αδελφών Βασιλτσένκο.

Η κυρία Ιγνατένκο Ντεσανλίς ήταν επίσημη απεσταλμένη του Ιδρύματος «Κοινωνικός Σύνδεσμος για τη Μνήμη των Πολεμιστών των Ρωσικών Εκστρατευτικών Σωμάτων του 1916-1918».

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η Νατάλια Ραντιόνοβνα Μαλινόβσκαγια, η οποία είναι κόρη του αξιωματικού των Ρωσικών εκστρατευτικών σωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Στρατηγού και Υπουργού Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης (1956—1967), Ραντιόν Γιάκοβλεβιτς Μαλινόβσκι.

Η εκδήλωση του ΕΡΕΕ, είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε ο χαιρετισμός της Προέδρου στον οποίο, η Ναταλία Ραντιόνοβνα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το καθήκον μας, το καθήκον της ευγνωμονούσας  μνήμης μας δίνει εντολή να επιστρέψουμε στην ιστορία ειδικά αυτούς τους πολεμιστές, να υπενθυμίσουμε τα κατορθώματά τους.

Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης στο πλαίσιο του κοινού έτους ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας είναι μια πολύ σημαντική και ευγενής πρωτοβουλία» και τόνιζε «Θέλω να πιστεύω, ότι όσο τα έθνη θα θυμούνται τις αναρίθμητες θυσίες της ανθρωπότητας….. δεν θα υπάρξει νέος πόλεμος».

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απένειμε Τιμητικό Δίπλωμα στον Πρόεδρο του ΕΡΕΕ για την προσφορά του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ανάπτυξης των εμπορικών και βιομηχανικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Αμέσως μετά, ο Παντελής Σκαρλάτος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον επιχειρηματία και εκλεγμένο μέλος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, Παναγιώτη Γκόφα για την σημαντική του υποστήριξη στην αναστήλωση του μνημείου και τη συνολική προσφορά του στις Ελληνορωσικές διμερείς σχέσεις.

Ο Παναγιώτης Γκόφας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΡΕΕ και έκανε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του μνημείου, τονίζοντας ότι αυτό το μνημείο δεν θα υπήρχε σήμερα εάν δεν είχαν συμβάλλει σε αυτό δύο Διπλωμάτες, πατέρας και γιός. Ο Διπλωμάτης της Σοβιετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Ανατόλι Ποπόβ και ο γιος του πρώην Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ποπόβ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Σύλλογο Παλιννοστούντων του Δήμου Ωραιοκάστρου, τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΕΙ της ΕΣΣΔ, τον Σύλλογο των Ρώσων Συμπατριωτών και τους Ευγνωμονούντες Πολίτες της Θεσσαλονίκης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ