Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους Ολυμπιονίκες του Τόκιο


Τους Έλληνες και τις Ελληνίδες Ολυμπιονίκες του Τόκιο τίμησε, σήμερα, η Βουλή των Ελλήνων, σε Ειδική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε ότι αυτό το καλοκαίρι οι Έλληνες αθλητές, χάρισαν στον ελληνικό λαό μεγάλες χαρές, σε στιγμές και ώρες που, όπως σημείωσε, «είχαμε ανάγκη». «Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμαζόταν, την ώρα που το περιβάλλον, οι περιουσίες και οι άνθρωποι δοκιμάζονταν, εσείς στην Ιαπωνία στέλνατε μηνύματα αντοχής, μηνύματα επιτυχίας, μηνύματα αισιοδοξίας που τόσο τα χρειαζόταν αυτόν τον Ιούλιο η χώρα μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Σήμερα είστε εδώ για να σας απονείμει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εκφραστές του ελληνικού λαού, την τιμή που σας πρέπει, σε ανταπόδοση του κόπου, της επίδοσης, της συμμετοχής αλλά και της χαράς, της ανυπόκριτης χαράς, που δώσατε στον ελληνικό λαό αυτό το καλοκαίρι, μέσω της μονάκριβης επίδοσής σας» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους αθλητές.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπυρίδων Καπράλος, ο οποίος αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη σημερινή τιμητική εκδήλωση, επισήμανε πόσο σημαντική είναι η πρόκριση στους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όπως εξήγησε «οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αθλητές λόγω της πανδημίας ήταν μεγάλες».

Στον κοινωνικό, πολιτιστικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του αθλητισμού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού, κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, τονίζοντας ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε «να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και κυρίως να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας». «Εσείς οι αθλητές και οι αθλήτριες, σε πείσμα των δυσκολιών και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, αγωνιστήκατε και καταφέρατε να εξασφαλίσετε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αγωνιστήκατε και καταφέρατε να διακριθείτε και να επιστρέψετε, πολλοί, με το μετάλλιο του ολυμπιονίκη στο στήθος σας, με την κορυφαία διάκριση στις αποσκευές σας», σημείωσε ο Υπουργός συγχαίροντας τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άννα Καραμανλή, αναφέρθηκε στο ολυμπιακό ιδεώδες και καλωσόρισε τους Έλληνες αθλητές λέγοντας ότι με την παρουσία τους σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γκρεμίζονται τα τείχη των προκαταλήψεων, του φόβου και της μισαλλοδοξίας, ενώ πάνω στα ερείπιά τους θεμελιώνονται η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός, αρχές που, όπως εξήγησε, είναι «απόλυτα αναγκαίες στους καιρούς μας για την παγκόσμια κοινότητα».

Η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Καλλιόπη Βέττα, συνεχάρη τους αθλητές και τις αθλήτριες, τονίζοντας ότι αποτελούν ζωογόνο παράδειγμα, καθώς «σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, με τεράστια απώλεια του φυσικού μας πλούτου και την καταστροφή του οικοσυστήματος να κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, η συμμετοχή και οι επιτυχίες των ολυμπιονικών μας έδωσαν μια ανάσα, μια αχτίδα χαράς στην ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Συντυχάκης, χαρακτήρισε «άθλο» την παρουσία και τις διακρίσεις των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όλη αυτή η υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν έγινε «μέσα σε αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας και σε συνθήκες πανδημίας». «Μόνο ως θρίαμβος της επιμονής, της προσπάθειας και των προσωπικών θυσιών μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η προσπάθεια» υπογράμμισε ο βουλευτής.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, ευχαρίστησε τους Ολυμπιονίκες που εξύψωσαν τη χώρα με τις διακρίσεις τους, δείχνοντας σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η προσπάθεια για το καλύτερο. «Με αυτόν τον τρόπο αποτελούν ένα υγιές παράδειγμα επιτυχίας και ένα πρότυπο για τους νέους και τις νέες» είπε ο κ. Βιλιάρδος.

Η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας ΜέΡΑ25 και Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Σοφία Σακοράφα, απευθύνθηκε στους αθλητές και τις αθλήτριες με μια προσωπική και βιωματική προσέγγιση, προτρέποντάς τους «να πουν σε όλους για τους αγώνες που δίνουν κάτω από αντίξοες και σκληρές συνθήκες».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στα τιμώμενα πρόσωπα, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τους συναθλητές τους, αναφέρθηκαν στα ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο του αθλητισμού, ζητώντας την παρέμβαση και την αρωγή της Πολιτείας στην προσπάθειά τους. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιονίκης στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, κ. Εμμανουήλ Ζερδεβάς, ανέφερε ότι για την Πολιτεία ο Αθλητισμός πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όπως είναι η Υγεία και η Εκπαίδευση. «Η παροχή κατάλληλων αθλητικών υποδομών σε κάθε γειτονιά αποτελεί επένδυση για τη σωματική και πνευματική εξέλιξη της νέας γενιάς» πρόσθεσε ο κ. Ζερδεβάς.

Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκε και η Ολυμπιονίκης στο άθλημα του τζούντο, κ. Ελισάβετ Τελτσίδου, ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας, καθώς, όπως εξήγησε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αποτρέπουν πολλούς από το να συνεχίσουν στο πεδίο του αθλητισμού. Κλείνοντας, ευχήθηκε η Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τα ζητήματα αυτά και να δώσει κίνητρα στους αθλητές για να συνεχίσουν.

Ο Ολυμπιονίκης στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, κ. Ελευθέριος Πετρούνιας, ζήτησε να υπάρξει στήριξη του αθλητισμού γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλα αυτά τα παιδιά που βλέπετε, μαζί κι εγώ που θα μπω αύριο για χειρουργείο, κόβουμε τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας και ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά, πάρα πολλά χρόνια». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή με διάφορες αλλαγές στον αθλητικό νόμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη στήριξη κατά τη διάρκεια όλης της τετραετίας κι όχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τέλος, η Βουλή των Ελλήνων απένειμε στους Έλληνες Ολυμπιονίκες ονομαστικούς τιμητικούς επαίνους και μετάλλια, ενώ, μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι αθλητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.



H oμιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Ειδική Συνεδρίαση προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Τόκιο:

Κυρία και κύριοι Αντιπρόεδροι της Βουλής, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, συνάδελφοι Βουλευταί, κύριε Πρόεδρε και μέλη της διοικήσεως της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κυρίες και κύριοι αθλητές και προπονητές, Ολυμπιονίκες στους τριακοστούς δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Ειδικέ Γραμματέα, κύριε Ειδικέ Θεματικέ Γραμματέα της Βουλής, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών στους τριακοστούς δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Βουλή κατ’ έθος, πρέπον, τιμά κάθε τετραετία τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και όσους συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι η κορυφαία παγκοσμίως αθλητική εκδήλωση.

Σε αυτή την κορυφαία παγκοσμίως αθλητική εκδήλωση αυτό το καλοκαίρι οι Έλληνες αθλητές, εσείς, χαρίσατε στον ελληνικό λαό, τον οποίο η εθνική αντιπροσωπεία εκφράζει, μεγάλες χαρές, μεγάλες υπερηφάνειες, σε στιγμές και σε ώρες που είχαμε ανάγκη αυτές τις χαρές, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω έκφρασης σκληρής κλιματικής κρίσης. Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμαζόταν, την ώρα που το περιβάλλον και οι άνθρωποι δοκιμάζονταν, εσείς στην Ιαπωνία στέλνατε μηνύματα αντοχής, μηνύματα επιτυχίας, μηνύματα αισιοδοξίας, που τόσο τα χρειαζόταν αυτόν τον Ιούλιο η χώρα μας.

Ο χώρος εδώ που βρίσκεστε είναι κι αυτός ένας άλλος στίβος πολιτικής αναμέτρησης, πολιτικής άμιλλας, με άλλους κανόνες, αλλά κι αυτός ο χώρος έχει προορισμό τη βελτίωση της χώρας, τη δημοκρατική πορεία της και την αλλαγή προς το καλύτερο των όρων διαβίωσης του ελληνικού λαού.

Ο αθλητισμός για την Ελλάδα υπήρξε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις όχι μόνο του πολιτισμού μας, αλλά και του χαρακτήρα μας. Οι πρώτες εκφάνσεις αθλητισμού έρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, αλλά δεν είχαν σχέση με αυτό που μετά έγινε εδώ. Ήταν περισσότερο εκδηλώσεις αθλητικής επίδειξης και όχι αυτό που εδώ το μετατρέψαμε σε εκδήλωση άμιλλας, σε εκδήλωση διάκρισης, σε εκδήλωση συμμετοχής, σε εκδήλωση ενότητας.

Η φύση της Ελλάδας ήταν τέτοια που έπρεπε οι αρχαίοι Έλληνες, οι παλιότεροι Έλληνες, να επιβιώσουν μέσω της διάκρισης. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι, ότι οι πρώτες ηγεσίες στη χώρα στα αρχαϊκά χρόνια ήταν ηγεσίες απόλυτα αξιοκρατικές. Ηγέτης ήταν ο καλύτερος κυνηγός, ο πιο δυνατός, ο οποίος μπορούσε να προσφέρει στην ομάδα, και από την ανάγκη γεννιόταν η ηγεσία. Η πιο εύγονη γυναίκα ξεχώριζε γιατί διαιώνιζε την ομάδα, πριν φτάσουμε στις πόλεις κράτη.

Ο αθλητισμός λοιπόν ήταν κάτι έμφυτο στους Έλληνες και κορυφώθηκε στους Αχαιούς, γιατί είχε σχέση με τη διαρκή αγωνιστικότητά τους για διάκριση. Η διάκριση, σε λαούς που έχουν δύσκολο περιβάλλον, είναι το όχημα της επιβίωσης και της επιτυχίας. Γι’ αυτό οι Έλληνες αγκάλιασαν τον αθλητισμό, τον ενέταξαν στην παιδεία τους, τον ενέταξαν στον ψυχισμό τους. Και γι’ αυτό η άμιλλα για τους Έλληνες είναι κάτι το οποίο δεν βρίσκεται μόνο στον αθλητισμό, βρισκόταν και στην παιδεία, βρισκόταν στο αρχαίο δράμα, βρισκόταν στη μουσική. Παντού οι Έλληνες είχαν το στοιχείο της άμιλλας, όχι με την έννοια της αντιπαλότητας, αλλά με την έννοια της ανάδειξης του καλύτερου. Διότι όταν το καλύτερο προέχει, όταν το καλύτερο αναδεικνύεται, μέσα από το καλύτερο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής. Αυτή η ταύτιση του πολιτισμού μας με την άμιλλα και τη διάκριση έκανε τους Έλληνες να δώσουν στον αθλητισμό πρώτοι αυτόν τον χαρακτήρα που και σήμερα όλοι επιδιώκουμε.

Μιας και χαρήκαμε τις επιτυχίες σας, χαρήκαμε τις διακρίσεις σας, χαρήκαμε τη συμμετοχή σας, χαρήκαμε τη συγκίνησή σας, την ελληνική σημαία να ανεμίζει, τον Εθνικό Ύμνο, αισθάνομαι την ανάγκη να αναζητήσω και σ’ ένα πολιτικό πρόσωπο, σ’ ένα ηγετικό πρόσωπο, την ίδια χαρά που νιώσατε κι εσείς στο Τόκιο, όταν επιβεβαιωνόταν η διάκρισή σας. Το πολιτικό πρόσωπο, το ιστορικό πρόσωπο, που έζησε τη χαρά του νικητή Ολυμπιονίκη, ήταν ο Θεμιστοκλής, στην πρώτη Ολυμπιάδα μετά τα Μηδικά, στην πρώτη Ολυμπιάδα μετά τη Σαλαμίνα. Το 476 π.Χ. η Ολυμπία σείστηκε, όταν ο νικητής των Μηδικών, Θεμιστοκλής, μπήκε μέσα. Ένας πολιτικός δηλαδή έζησε τη δική σας χαρά, τη δική σας τιμή, τη δική σας δόξα, τη δική σας αναγνώριση.

Σήμερα είστε εδώ για να σας απονείμει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εκφραστές του ελληνικού λαού, την τιμή που σας πρέπει, σε ανταπόδοση του κόπου, της επίδοσης, της συμμετοχής αλλά και της χαράς, της ανυπόκριτης χαράς που δώσατε στον ελληνικό λαό αυτό το καλοκαίρι, μέσω της μονάκριβης επίδοσής σας. Η Πολιτεία προφανώς διά του αρμόδιου Υπουργού Αθλητισμού θα βελτιώσει το χρέος της απέναντί σας.

Ξέρετε, όμως, ο καθένας κι η καθεμιά σας ότι ακόμα και στα ομαδικά αγωνίσματα η γοητεία, η φιλοδοξία, η πρόκληση του αθλητισμού και της άμιλλας είναι περισσότερο μονήρης και μοναχική και η δημοσιότητα έρχεται πάντα με την επιτυχία, όχι με την προετοιμασία, που είναι ο κόπος, η αγωνία, το άγχος, τα ερωτηματικά. Είμαστε δίπλα σας περισσότερο στην επιτυχία και λιγότερο στην προετοιμασία και θα πρέπει κι αυτό να το δούμε –και είμαι βέβαιος ότι θα το δούμε και θα το βελτιώσουμε– και θα πρέπει να φωταγωγήσουμε όχι τόσο με δημοσιότητα, όσο με περισσότερη φροντίδα, αυτή την αθέατη πλευρά της επιτυχίας, που είναι η προεργασία, αυτή τη μοναχική πλευρά της προετοιμασίας, η οποία συμπληρώνεται περισσότερο από τους δικούς σας ανθρώπους, τους προπονητές σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, οι οποίοι συμμερίζονται αυτή την αγωνία, που μετατρέπεται σε έκρηξη χαράς και σε μετάδοση χαράς από την επιτυχία σας.

Στην Ολυμπία, όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο όρκος που έδιναν οι αθλητές δινόταν στο Βουλευτήριο. Άρα, σήμερα, συνεχίζουμε μια παράδοση συσχετισμού του Βουλευτηρίου με τον αθλητισμό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι για να δώσουμε έναν όρκο, αλλά για να εκδηλώσουμε τη λαϊκή και εθνική ευγνωμοσύνη, η οποία σας αρμόζει.

Θα ήθελα, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας, άρα και εκ μέρους του ελληνικού λαού, για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς περισσότερους, που κρύβετε οι ίδιοι μεσ’ στην καρδιά σας και στο νου σας, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ θερμά και να σας πω ότι πέρα από τα βραβεία, πέρα από τις ανταποδόσεις, πέρα από τη χαρά των συμπολιτών σας, που σας αντίκρυζαν υπερήφανοι, όλη αυτή η επίδοση, όλη αυτή η μοναδικότητα της επιτυχίας, όλο αυτό το μυστικό της επιτυχίας, σας ανήκει και αντανακλαστικά μας ανήκει. Γι’ αυτή την προσφορά σας ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, με κεφαλαία γράμματα, και σας συγχαίρουμε. Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ