Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Mataroa Project 2021


Δύο βραβεία και τρεις εκθέσεις!

Η Πολιτιστική Εταιρεία, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας συμμετέχει στην διοργάνωση και υποστήριξη διαφορετικών δράσεων με δύο από τους σημαντικότερους φορείς στον χώρο της Εικαστικής Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2021 (Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022), και την Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair (25-28 Νοεμβρίου 2021).

Οι δράσεις αυτές αποτελούν έναν από τους τρείς πυλώνες του project ‘MATAROA’ της Πολιτιστικής Εταιρείας, παράλληλα με την ομώνυμη έντυπη ετήσια έκδοση, και τη διαδικτυακή πύλη, που κοινό στόχο έχουν την προώθηση, εντός και εκτός των συνόρων, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης.
Thessaloniki PhotoBiennale 2021
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Δύο εκθέσεις πρωτοεμφανιζόμενων φωτογράφων

Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης της Thessaloniki PhotoBiennale που θα πραγματοποιηθεί από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022, η Πολιτιστική Εταιρεία συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση εκθέσεων πρωτοεμφανιζόμενων φωτογράφων που έχουν αναδειχθεί μέσα από διαδικασία αξιολόγησης πλήθους υποβολών portfolio, υποστηρίζοντας το βήμα για την ανάδειξη των νέων αυτών δημιουργών.

Η τριμελής επιτροπή του OPEN CALL της Thessaloniki PhotoΒiennale 2021, αποτελούμενη από τους Αρετή Λεοπούλου (Ιστορικός της τέχνης – επιμελήτρια MOMus), Ελένη Μαλιγκούρα (φωτογράφο) και Παύλο Φυσάκη (φωτογράφο- καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ MEDPHOTO) εξέτασε συνολικά 221 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο σχετικό κάλεσμα, καταλήγοντας στην επιλογή δυο (2) φωτογραφικών προτάσεων.

Οι δυο συμμετοχές που προκρίθηκαν είναι της Εύας Σταματίου και του Βασίλη Παντελίδη. Οι προτάσεις τους θα παρουσιαστούν σε ατομικές εκθέσεις στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 στον εκθεσιακό χώρο της ESP (04.10-07.11.2021) και Stereosis (04.10 – 05.12.2021) αντίστοιχα.

Παράλληλα με τις εκθέσεις, στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κοινό έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη εικόνα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Thessaloniki  Photobiennale και της Πολιτιστικής Εταιρείας, με αντιπροσωπευτικά έργα των δύο καλλιτεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας, καθώς και στον ιστότοπο της Photobiennale και τα social media της διοργάνωσης facebook  @ThessalonikiPhotoBiennale / Instagram @thessaloniki_photobiennale / youtube PhotoBiennale Greece
Thessaloniki Photobiennale 2021
MATAROA AWARD 2021
Art-Thessaloniki International Contemporary Art
 Fair

Έκθεση και Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών

Για δεύτερη φορά η Πολιτιστική Εταιρεία και η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair (25-28 Νοεμβρίου 2021) διοργανώνουν την θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης/υποβολής portfolio για το βραβείο ‘MATAROA’, στην οποία συμμετείχαν 120 νέοι καλλιτέχνες, και αξιολόγησης αυτών από ειδική επιτροπή, επιλέχθηκαν δέκα νέοι δημιουργοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεσης στο πλαίσιο της 5ης Art Thessaloniki Fair.

Η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν, ανάμεσα σε 10 προεπιλεγμένα από την επιτροπή portfolio την πιο αξιόλογη συμμετοχή και δυο τιμητικές διακρίσεις στις οποίες η Πολιτιστική Εταιρεία θα αποδώσει βραβείο χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ και 700 ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον, οι 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr, στη έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του MATAROA www.mataroa.gr με ειδικό αφιέρωμα για τους βραβευμένους, καθώς και στην ιστοσελίδα της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair www.art-thessaloniki.gr.

Οι 10 καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους στην έκθεση είναι οι:
INCARNATO PAOLO
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ
ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΙΠΑ ΗΛΕΚΤΡΑ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ
ΜΠΑΛΑΣ ΦΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΓΙΑ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ- ΕΛΑΜΙΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

H επίσημη ανακοίνωση των τελικών βραβείων, θα γίνει στην Εκδήλωση Απονομής Βραβείων στο πλαίσιο της 5ης Art Thessaloniki Fair, και θα πλαισιωθεί από μια συνολική παρουσίαση της έως τώρα πορείας του MATAROA project, καθώς και από συζήτηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τους ίδιους τους δημιουργούς στην Ελλάδα του 2021.

Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας και στην ιστοσελίδα της Art Thessaloniki.
Περισσότερα για το MATAROA project βρείτε στο www.mataroa.gr
MATAROA AWARDS 2021
Επισκεφτείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη και "ξεφυλλίστε" online την έκδοση του MATAROA!
www.mataroa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ