Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών


«Πατέρας της ατομικής βόμβας» θεωρείται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, γερμανικής καταγωγής, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα χειρόγραφα του Αϊνστάιν, το μεγαλύτερο μυαλό στην ιστορία, έπαιξε τον δικό του ρόλο στην δημιουργία των ατομικών βομβών.

Ο εμβληματικός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Από την εξήγησή του για τον λόγο που ο ουρανός είναι γαλάζιος, στην πολύ εντυπωσιακή θεωρία της σχετικότητας, άφησε μια αξιοσημείωτη εντύπωση αλλά και περιουσία στον κόσμο.


Το γράμμα στον πρόεδρο Ρούσβελτ για τις ατομικές βόμβες

Όπως ανέφερε το grunge.com, ο Αϊνστάιν έφυγε από τη Γερμανία υπό το φόβο του Ναζιστικού Κόμματος λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μαζί με τον λαμπρό συνάδελφο του φυσικό Leo Szilard, έγραψαν μια επιστολή στον Πρόεδρο Ρούσβετλ, στην οποία καθιστούσαν σαφές σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν τον κόσμο οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις της ανθρωπότητας.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, έγινε πιθανό… ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η δημιουργία πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης σε μεγάλη μάζα ουρανίου, μέσω της οποίας τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μεγάλες ποσότητες νέου ραδίου θα δημιουργήσουν παρόμοια στοιχεία», αναφέρει η επιστολή. Το Business Insider σημείωσε ότι οι επιστήμονες στη Γερμανία κατάφεραν να διασπάσουν, τελικά, το άτομο και να απελευθερώσουν την ενέργειά του (πυρηνική σύντηξη) -μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για όπλα που δεν είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα. «Εξαιρετικά ισχυρές βόμβες νέου τύπου μπορούν να κατασκευαστούν με αυτόν τον τρόπο», προειδοποίησε η επιστολή.


Το λάθος του Αϊνστάιν που οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας

Η απειλή που μπορούσε να προκαλέσει η ναζιστική Γερμανία στον κόσμο με ένα τόσο φοβερό όπλο στα χέρια της οδήγησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να παρακαλέσει τον Ρούσβελτ να μην μείνει πίσω σε τέτοιες έρευνες και να παράσχει χρηματοδότηση και συντονισμό στις προσπάθειες της χώρας. Σε μικρό βαθμό, αυτή η κραυγή συγκέντρωσης οδήγησε στο μυστικό πρόγραμμα Μανχάταν και τελικά, τις ατομικές βόμβες που κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να ολοκληρώσουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ίδιοι οι Ναζί, τελικά, δεν θα δημιουργούσαν ποτέ ατομικές βόμβες.



Όπως αναφέρει το grunge.com, βάσει του History, ο Αϊνστάιν δεν συμμετείχε άμεσα στην ανάπτυξη αυτών των θανατηφόρων όπλων, αλλά όπως και πολλοί άλλοι, συγκλονίστηκε και τρόμαξε με τη χρήση των ατομικών βομβών. Ο λαμπρός επιστήμονας, μάλιστα, θα αποκάλυπτε αργότερα στο χημικό Linus Pauling, ο οποίος επισκέφθηκε το σπίτι του λίγο πριν από το θάνατο του Αϊνστάιν το 1955, «Έκανα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου όταν υπέγραψα την επιστολή στον Πρόεδρο Ρούσβελτ που συνιστούσε να συνεχιστούν οι έρευνες για τις ατομικές βόμβες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ