Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

5 εκατ. φορές πιο αργά: Πώς η σκέψη μας υστερεί σε σύγκριση με το διαδίκτυο!


Όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες ο ανθρώπινος νους σκέφτεται 5 εκατ. φορές πιο αργά απ' τη μέση σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τα αισθητήρια συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών, του δέρματος και της μύτης, συλλέγουν δεδομένα για το περιβάλλον μας με ρυθμό 1 δισ. bit ανά δευτερόλεπτο. Όμως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα μόνο με περίπου 10 bits ανά δευτερόλεπτο. Το bit είναι η μονάδα της πληροφορίας στην πληροφορική. Μια τυπική σύνδεση Wi-Fi επεξεργάζεται περίπου 50 εκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο.

Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος έχει πάνω από 85 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με περίπου 10 bits ανά δευτερόλεπτο έναν αριθμό εξαιρετικά χαμηλό. Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, ο συγγραφέας της έρευνας Markus Meister δήλωσε: «Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bits από το τρισεκατομμύριο που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό εγείρει ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;».

Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο είναι ικανά να μεταδίδουν πάνω από 10 bits ανά δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά οι υπολογιστές θα μπορούν να κάνουν ό,τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν βοηθούν στην επεξεργασία των σκέψεων με τόσο υψηλές ταχύτητες. Αυτό καθιστά τους ανθρώπους σχετικά αργούς στην σκέψη και δεν είναι σε θέση να επεξεργάζονται πολλές σκέψεις ταυτόχρονα.

Η ανακάλυψη αυτού του παράδοξου «ορίου ταχύτητας» στον εγκέφαλο δικαιολογεί περαιτέρω νευροεπιστημονική έρευνα, λένε οι επιστήμονες. Υποθέτουν ότι πιθανότατα εμφανίστηκε στα πρώτα ζώα με νευρικό σύστημα. Αυτά τα πλάσματα χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους κυρίως για την πλοήγηση για να κινούνται προς την τροφή και μακριά από τα αρπακτικά.
 
Οι πρόγονοί μας επέλεξαν μια κατάσταση όπου ο κόσμος είναι αρκετά αργός ώστε να είναι δυνατή η επιβίωση. Στην πραγματικότητα, τα 10 bits ανά δευτερόλεπτο χρειάζονται μόνο στις χειρότερες περιπτώσεις και τις περισσότερες φορές το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μηχανές μπορούν τελικά να υπερέχουν σε οποιαδήποτε εργασία εκτελείται σήμερα από τον άνθρωπο, καθώς η υπολογιστική τους ισχύς διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ