Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ένας πιλότος εξηγεί: Τι θα συμβεί αν δεν βάλουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης στο αεροπλάνο


Μια απορία που την έχουμε σχεδόν όλοι όσοι έχουμε επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο, μόλις λύθηκε.

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί «μα σε τι χρησιμεύει τελικά η λειτουργία πτήσης στο κινητό μας;». Η αλήθεια είναι πως με το που μπεις σε ένα αεροπλάνο και κάτσεις στη θέση σου, δύο οδηγίες δέχεσαι: να δέσεις τη ζώνη και να βάλεις το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης. Αλλά γιατί;

Όπως εξήγησε ένας πιλότος σε βίντεό του στο κανάλι του στο YouTube, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το αεροπλάνο, καθώς «δεν θα πέσει». Το πρόβλημα είναι το βουητό που θα ακουστεί στα ακουστικά των πιλότων! Τα κινητά μας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορεί να «μπλέκονται» με τις συχνότητες των συστημάτων επικοινωνίας των πιλότων με τους πύργους ελέγχου. Σκέψου το σαν έναν DJ που προσπαθεί να παίξει μουσική, αλλά κάποιος του βάζει συνεχώς παράσιτα!


Καθώς το αεροπλάνο πετάει, το τηλέφωνό μας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει σήμα, αναζητώντας πύργους επικοινωνίας. Όταν δεκάδες συσκευές κάνουν το ίδιο πράγμα, οι πιλότοι ακούν έναν εκνευριστικό ήχο στα ακουστικά τους. Και ναι, αυτό γίνεται πιο κρίσιμο κατά την απογείωση και την προσγείωση, όπου η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας.

Εδώ που τα λέμε πάντως, η λειτουργία πτήσης δεν είναι τόσο περιοριστική όσο ακούγεται. Μπορείς να απολαύσεις offline playlists, να διαβάσεις άρθρα που κατέβασες νωρίτερα ή να παίξεις εκείνο το παιχνίδι που σου αρέσει. Εξάλλου, λίγο «ψηφιακό detox» ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!

Οπότε, την επόμενη φορά που θα δέσεις τη ζώνη σου και θα περιμένεις την απογείωση, θυμήσου: η λειτουργία πτήσης είναι μικρή κίνηση για εσένα, αλλά μεγάλο βήμα για την ομαλή πτήση όλων!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ