Το παραδοσιακό «σαλιγκάρι” της Σκοπέλου! Μια συνταγή για μια υπέροχη τυρόπιτα, με τη νοστιμιά του τραγανού χειροποίητου φύλλου, της φέτας και του τηγανιού!
Υλικά
για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 5-6 κ.σ. κρασί λευκό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- νερό όσο πάρει, για να έχετε μια εύπλαστη ζύμη
για τη γέμιση
- 400 γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο, λιωμένο με το πιρούνι
- 100 γρ. ανθότυρο, ψιλοθρυμματισμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο (το νερό σταδιακά) και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Aνοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με πλάστη. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, σε τέτοιο πλάτος ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό. Πασπαλίζουμε τη κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς της, μέρος του μείγματος με τα τυριά ανακατεμένα με το αυγό.
Τυλίγουμε αρχικά τη κάθε λωρίδα φύλλου σε ρολό, “φυλακίζοντας” μέσα το μείγμα τυριών και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Τηγανίζουμε την κάθε πίτα σε μπόλικο ζεστό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο τους και από τις δύο πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ