Οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή τη φήμη, χάρη στο πειστικό μάρκετινγκ και τις δημοφιλείς δίαιτες που είναι εναντίον τους. Είναι όμως οι υδατάνθρακες πραγματικά κακοί για εσάς;
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες - όπως το πλιγούρι βρώμης, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πατάτες - παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια και μας εμποδίζουν να τρώμε υπερβολικά. Επίσης οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματός σας, καθώς απαιτείται η λιγότερη εργασία για να μετατραπεί σε ενέργεια σε σύγκριση με πρωτεΐνη ή λίπος.
Πολλοί σύνθετοι υδατάνθρακες είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών (σκεφτείτε: τα όσπρια) και προάγουν την απώλεια βάρους, τον κορεσμό και την υγεία του εντέρου. Αν λοιπόν σκέφτεστε να κόψετε τους υδατάνθρακες για να χάσετε κιλά, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε.
Τούτου λεχθέντος, είναι δυνατό να έχουμε πάρα πολλά οφέλη εάν συμπεριλάβουμε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν στο να λαμβάνουν το 45 έως 65 τοις εκατό της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης από υδατάνθρακες, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2015-2020. Ενώ οι υπερδραστήριοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια, ενώ εκείνοι που κάνουν καθιστική ζωή χρειάζονται λιγότερους. Είναι προτιμότερο να εστιάζετε λιγότερο στον αριθμό των υδατανθράκων και περισσότερο στην ποιότητα που καταναλώνουμε. Ωστόσο η υπερκατανάλωση, όπως σε όλα τα πράγματα, μπορεί να έχει δυσμενή συμπτώματα για την υγεία σας.
3 σημάδια ότι μπορεί να τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες
Η διατροφή πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ενέργεια, καθώς το φαγητό είναι καύσιμο για το σώμα μας και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την ημέρα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την ενέργεια, αλλά η υπερκατανάλωση τους (είτε σύνθετοι είτε απλοί) μπορεί μερικές φορές να μην έχει τα αποτελέσματα που περιμένετε.
Νιώθετε πάντα φουσκωμένοι
Εάν νιώθετε συνέχεια φουσκωμένοι, οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι ο ένοχος. Η ζάχαρη από τους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει την ποικιλομορφία των υγιών βακτηρίων στο έντερό μας, καθιστώντας το πεπτικό μας σύστημα υποτονικό, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί φούσκωμα.
Επιπλέον, τα βακτήρια στο παχύ έντερο ζυμώνουν ίνες, άμυλα και ορισμένα σάκχαρα, τα οποία παράγουν αέρια στο σώμα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν καταναλώνουμε εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι δημιουργούν ένα οσμωτικό αποτέλεσμα λόγω των υψηλών ποσοτήτων νατρίου και τραβούν το νερό από τα έντερά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και αίσθημα αερίων.
Και θυμάστε αυτές τις ευεργετικές φυτικές ίνες για τις οποίες μιλήσαμε; Αν και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, εάν τις αυξήσετε αύξηση πολύ γρήγορα μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από στομαχικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα. Είναι λοιπόν καλύτερο να προσθέτετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να τις συνηθίσει. Θα θέλετε επίσης να πίνετε περισσότερο νερό καθώς το κάνετε.
Παίρνετε βάρος
Ας πούμε την αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση από οτιδήποτε είναι πιθανό να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Για παράδειγμα α γλυκά, οι πίτες και τα μπισκότα θεωρούνται τροφές με ζάχαρη, και είναι πολύ χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά παντού, επομένως θεωρούνται κενές θερμίδες.
Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα
Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένοι, οι υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη ληθαργική κατάσταση. Η ομίχλη του εγκεφάλου και οι πονοκέφαλοι είναι επίσης συμπτώματα υπερβολικής πρόσληψης υδατανθράκων.
Όταν επιλέγετε ένα γεύμα που βασίζεται σε υδατάνθρακες, είναι σημαντικό να το συνδυάζετε με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως υγιείς πρωτεΐνες και λίπη. Ο εγκέφαλός σας βασίζεται στη γλυκόζη για ενέργεια, αλλά καίγεται γρήγορα αν επιλέγετε υπερ-επεξεργασμένους υδατάνθρακες έναντι αυτών με περισσότερες φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια να οδηγήσει σε νωθρότητα. Για να αποφύγετε την πτώση, φροντίστε να συνδυάσετε τους υδατάνθρακές σας με άλλα θρεπτικά συστατικά. Τόσο οι πρωτεΐνες όσο και τα λίπη μπορ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ