Ένα νέο φυσικό γλυκαντικό κάνει την εμφάνισή του, παίρνοντας την πρωτιά από τη στέβια και σίγουρα από τη ζάχαρη.
Ο λόγος για τη λούκουμα, το φρούτο από τη Νότια Αμερική, το οποίο εκτιμούνταν από τους αρχαίους πολιτισμούς και σήμερα κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές, λόγω της γλυκιάς του γεύσης που θυμίζει γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.
Σύμφωνα με τη New York Post, στην περιοχή των Άνδεων, όπου και καταναλώνεται εδώ και αιώνες -στο Περού, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ- η λούκουμα χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό και έχει καθιερωθεί ως η πιο δημοφιλής γεύση παγωτού στην περιοχή.
Πλέον, το φρούτο, γνωστό και ως ο «χρυσός των Ίνκας», κατακτά και την αμερικανική αγορά, με την εμφάνισή του σε κάθε γωνιά της αγοράς, από καφέδες μέχρι πρωινά σνακς, χάρη στη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Στην αμερικανική αγορά, η λούκουμα πωλείται κυρίως σε μορφή λεπτής, κιτρινωπής σκόνης που προέρχεται από την αποξηραμένη φλούδα του φρούτου. Η δημοτικότητά της οφείλεται στο χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο και τα πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, τα οποία της χαρίζουν το έντονο χρώμα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των ματιών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να περιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και γνωσιακής εξασθένισης.
Επιπλέον, η λούκουμα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου, ψευδάργυρου, ασβεστίου και καλίου, προσφέροντας οφέλη για το ανοσοποιητικό, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα.
Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος Σκοτ Κίτλεϊ, «σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η λούκουμα διατηρεί τις ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλά της, προσφέροντας πολλά περισσότερα από περιττές θερμίδες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ