Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Το kick boxing έσωσε τα δύο κοριτσάκια που έπεσαν σε πηγάδι στην Κύπρο


«Ξεκίνα να ανεβαίνεις εσύ για να ειδοποιήσεις κάποιον», παρότρυνε η 11χρονη Χρυσοβαλάντω την 9χρονη αδελφή της, Αγγελική, όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 20 μέτρα κάτω από τη γη. Τα δύο κορίτσια μπήκαν στην αυλή του γείτονά τους για να πιάσουν την μπάλα τους και έπεσαν σε διάτρηση που είχε νερό, όταν υποχώρησε το πρόχειρο κάλυμμά της. Όπως αναφέρει η μητέρα και ο παππούς των παιδιών, ήταν σωτήριο ότι κάνουν κικ μπόξινγκ τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι γυμνασμένα, ενώ μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τελικά η 9χρονη κατάφερε να σκαρφαλώσει και να καλέσει σε βοήθεια.

«Είχαμε άγιο και σώθηκαν τα παιδιά. Έπαιζαν και τους έπεσε η μπάλα στην αυλή του γείτονα. Κατάφεραν και μπήκαν και κατά την έξοδο για να έρθουν και πάλι στο σπίτι τους, επειδή ήταν περίεργο το έδαφος (σ.σ. στο σημείο υπάρχουν ξύλα, αγριόχορτα, κλαδιά) η μεγάλη μας κόρη είπε στη μικρή "Πρόσεχε! Έλα να σε πιάσω". Την κράτησε από το χέρι και πάτησαν συγχρόνως και οι δύο πάνω στο ξύλο που έκλεινε την τρύπα. Πιθανόν για αυτό έσπασε. Οπόταν και έπεσαν μαζί», ανέφερε η μητέρα τους, Ελένη Χριστοφίδου.

Αρχικά, όπως εξήγησε, προσπάθησε να σκαρφαλώσει η μεγάλη κόρη. «Όμως στην προσπάθεια της γλίστρησε και έπεσε ξανά. Μέχρι εκείνο το σημείο ήταν καλά. Τότε, προσπάθησε και η μικρή να σκαρφαλώσει. Όπως πιάνονταν από τα τοιχώματα έπεσε μια πέτρα στο χέρι της Χρυσοβαλάντως που παρέμεινε κάτω. Τραυματίστηκε και πρήστηκαν τα δάχτυλα της. Έχει, επίσης, διάφορα καρούμπαλα στο κεφάλι της από τα αντικείμενα που έπεφταν, αν και είχε βάλει τα χέρια της για να προστατευτεί. Συνεργάστηκαν. Είπε η 11χρονη στην 9χρονη: "Ξεκίνα να ανεβαίνεις εσύ, διότι εγώ δεν μπορώ που πονάω το χέρι μου, για να ειδοποιήσεις κάποιον". Η μικρή τα κατάφερε και βγήκε στην επιφάνεια και έτσι έτρεξε στον παππού».

Όπως σημείωσε, υπήρχε αρκετό νερό μέσα στο πηγάδι για το μέγεθος των παιδιών. «Τους έφτανε ως εδώ», είπε δείχνοντας με το χέρι της την περιοχή ανάμεσα στο στέρνο και στο λαιμό. «Μου είπαν ότι πατούσαν στα πλαϊνά τοιχώματα και κρατούσαν με τα χέρια τους τεντωμένα για να βγαίνουν πάνω από το νερό. Ήταν πολύ παγωμένο».
Η μικρή Αγγελική, όπως υπολογίζει η μητέρα της, πρέπει να παρέμεινε στο πηγάδι περίπου 30 λεπτά, ενώ η αδελφή της γύρω στα 70 λεπτά. Αυτό που διαδραμάτισε σωτήριο ρόλο είναι οι πολεμικές τέχνες. «Τα κορίτσια κάνουν εδώ και πέντε χρόνια κικ μπόξινγκ. Είναι σε προχωρημένο στάδιο μετά από τόσα χρόνια. Είναι ενδυναμωμένα τα σώματα τους επειδή στην προπόνηση γυμνάζουν τα χέρια, τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς. Θεωρώ πως ήταν σωτήρια η γυμναστική που κάνουν. Όπως και ο χαρακτήρας τους, που μπόρεσαν να είναι ψύχραιμες».

Το πηγάδι, όπως υπολογίζει η οικογένεια, είναι γύρω στα 15 με 20 μέτρα. «Εμένα μου είπαν τι συνέβη το βράδυ, που μείναμε μαζί στο νοσοκομείο. Αρχικά έκλαιγαν και φώναζαν για να έρθει κάποιος να τους απεγκλωβίσει. Όταν είδαν να περνούν τα λεπτά χωρίς να έρχεται κάποιος, ξεκίνησαν τις προσπάθειες από μόνες τους, για να σωθούν». Πάντως, εξηγεί, όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν σε κατάσταση σοκ αλλά και οι δύο ήρεμες. «Άρχισαν να μιλούν για το περιστατικό όταν φύγαμε από τις Πρώτες Βοήθειες για να πάμε στο Μακάρειο». Τις πληροφορίες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές τις έδιναν οι ίδιες, ήταν πλήρως συνεργάσιμες.

«Μου είπαν ότι ήταν σκοτεινά και πάρα πολύ κρύο. "Εν εξανακρυώσαμε έτσι πολύ στη ζωή μας", είπαν. Φοβήθηκαν πάρα πολύ. Ανησύχησαν για τη ζωή τους και για το πώς θα τα καταφέρουν. Πιο πολύ τις τρόμαξε το νερό και η δυσκολία τους να βγουν από εκεί».

Όπως σημειώνει η μητέρα, όταν απεγκλωβίστηκαν τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. «Ειδικά η μεγάλη, επειδή παρέμεινε περισσότερη ώρα μέσα στην τρύπα και στο παγωμένο νερό μέχρι να απεγκλωβιστεί από την Πυροσβεστική. Εκ πρώτης φαίνεται και οι δύο να έχουν εξωτερικά – επιφανειακά τραύματα. Οι γιατροί έλεγξαν για κάκωση σπονδύλου και για ενδεχόμενο χτύπημα στο κεφάλι. Μένουν προληπτικά στο νοσοκομείο για να τις παρακολουθούν», είπε και πρόσθεσε πως είναι καλά στην ψυχολογία τους.

«Πρέπει να προσέχει ο κόσμος, να λαμβάνει μέτρα. Τουλάχιστον αυτό το περιστατικό να γίνει αφορμή να κινητοποιηθούν άλλοι», κατέληξε.

«Ήρθε βρεγμένη και γεμάτη λάσπες»

Ο πρώτος άνθρωπος, στον οποίο αναζήτησε σωτηρία η μικρή Αγγελική όταν βγήκε από το πηγάδι ήταν ο παππούς της, Άκης Χριστοφίδης, ο οποίος μίλησε στον «Φ» για την αγωνία τους όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί. «Άκουσα που φώναξε "παππού" και όταν άνοιξα και βγήκα από το σπίτι είδα τη μικρή στη βεράντα, βρεγμένη και γεμάτη λάσπες μέχρι πάνω στο κεφάλι. Της λέω "κόρη μου είνταμ που έγινε;" και απαντά "έπεσα μέσα στον λάκκο". Δεν κατάλαβα ότι το άλλο παιδί είχε μείνει μέσα. Νόμιζα πως βγήκαν και οι δύο. Μόλις το συνειδητοποίησα σκέφτηκα "Παναγία μου", τρόμαξα πάρα πολύ».

Όπως είπε, ο ίδιος και ο μπαμπάς των παιδιών, κάλεσαν την Πυροσβεστική και όταν λίγο αργότερα κατέφτασαν ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση του άλλου παιδιού. «Ήταν πολύ ψύχραιμη όσο περίμενε», είπε ο παππούς, με τη μητέρα να προσθέτει: «Της μιλούσαν από πάνω. Της έλεγαν είμαστε εδώ μην ανησυχείς. Ο μπαμπάς της την καθησύχαζε πως ήταν όλοι κοντά της. Τη βοήθησαν πολύ αυτά τα λόγια, μας είπε μετά. Θυμάται τα πάντα. Ακόμη και τους διαλόγους των πυροσβεστών που επιχειρούσαν».

Στη διάσωση της 11χρονης Χρυσοβαλάντως ήταν παρούσα και η 9χρονη αδελφή της. «Την έκανε μπάνιο η γιαγιά της και μετά βγήκε και στέκονταν εδώ διπλά. Παρακολουθούσε», είπε ο παππούς και πρόσθεσε: «Ευτυχώς έπεσαν μέσα στο νερό. Δεν χτύπησαν απευθείας στον πάτο, όπως θα συνέβαινε αν ήταν άδειο. Τα κορίτσια πάνε και πολεμικές τέχνες».

Όπως σημειώθηκε, τα παιδιά πρώτη φορά μπαίνουν στην αυλή του γείτονα. Εξάλλου υπάρχει φράχτης. «Βρήκαν ένα μικρό άνοιγμα και τρύπωσαν». Δεν ήξεραν ότι εκεί υπάρχει η διάτρηση, είπε ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζονταν την ενοχή του ότι δεν τις προειδοποίησε, παρά μόνο τους ανέφερε ότι δεν έπρεπε να μπουν γιατί είναι επικίνδυνα.

Σχετικά με τον γείτονά τους, σημείωσε ότι είναι ένας ηλικιωμένος κύριος με διάφορα προβλήματα υγείας. «Είναι φίλος μας και έχουμε καλές σχέσεις. Δεν μπορούσε να το φανταστεί», είπε. Ανέφερε δε, ότι «ήταν και εκείνος εδώ στον απεγκλωβισμό. Έκλαιγε ο άνθρωπος, είχαν κλείσει τα μάτια του».

Δύσκολη επιχείρηση, λέει η Πυροσβεστική

Ως δύσκολη, χαρακτήρισε στον «Φ» την επιχείρηση διάσωσης του μικρού κοριτσιού ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, αφού όπως είπε είχαν την ευθύνη και για ένα μικρό παιδί αλλά και για τα μέλη που επιχειρούσαν. Σημείωσε ότι επρόκειτο για διάτρηση με νερό βάθους 40 μέτρων στην οποία έπεσαν τα δύο μικρά κορίτσια, 11 και 9 ετών, ενώ έπαιζαν ανέμελα, όταν υποχώρησε το εντελώς πρόχειρο κάλυμμα της διάτρησης σε αυλή κατοικίας.

Ο κ. Κεττής επανέλαβε την έκκληση να ευαισθητοποιηθούν ιδιώτες και κρατικοί φορείς ώστε να επιθεωρήσουν και να ασφαλίσουν τις ανοικτές διατρήσεις και τα πηγάδια. «Πρέπει να καλυφτούν με στέρεα υλικά. Αυτή τη φορά ήταν όλα ευνοϊκά για να γλυτώσουν τα παιδιά», είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ίσως την επόμενη φορά έχουμε θύματα.Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ