Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Απολογισμός και ευχές από την Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών


Απολογισμός και ευχές από την Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης:

Ήταν μία δύσκολη χρονιά το 2022. Μία πραγματική δοκιμασία για τον κλάδο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
Οικονομικό γιατί η ενεργειακή κρίση ήρθε και σάρωσε τα πάντα. Το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα η ακρίβεια να καλπάζει. Αναπόφευκτα είδαμε τον τζίρο να μειώνεται, αν και όλοι συμφωνούν, πως ο κόσμος που επισκέπτεται τις λαϊκές αγορές αυξήθηκε. 
Προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Κατορθώσαμε να τις περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού, ωστόσο είναι αδύνατο να τις εξαφανίσουμε. Ακόμη και έτσι πάντως οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να παραμένουν μακράν το ασφαλές καταφύγιο του καταναλωτή για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.
Σε συνδικαλιστικό επίπεδο βρεθήκαμε μπροστά σε αυτό που η ομοσπονδία μας χαρακτήρισε «εν ψυχρώ δολοφονία των λαϊκών αγορών». Ο νόμος, που έφερε η κυβέρνηση, ήταν πραγματικά απογοητευτικός και οδηγούσε στον περιορισμό ή και τον αφανισμό του κλάδου μας.
Τον αντιμετωπίσαμε με κινητοποιήσεις και δίνοντας μάχες στα υπουργεία και τη Βουλή. Κατορθώσαμε να περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό τις βλαπτικές συνέπειες του διασφαλίζοντας αν μη τι άλλο, ότι οι λαϊκές αγορές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.  
Στα θετικά η δημιουργία και ίδρυση της συνομοσπονδίας μας. Ένα αίτημα του κλάδου, που εξαιτίας δικών μας λαθών, δεν είχε ικανοποιηθεί νωρίτερα. Τώρα πλέον οι λαϊκές αγορές έχουν μία και ενιαία φωνή.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα νομικά πρόσωπα, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης των λαϊκών αγορών. Αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη και θέλουμε να πιστεύουμε σύντομα σε όλους τους υπόλοιπους νομούς. Μετά από περίπου 8 χρόνια επιστρέφει η κανονικότητα και πλέον καλούμαστε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων ετών.
Φίλες και φίλοι το 2023 είναι πλέον εδώ. Μία καινούργια χρονιά ξεκινάει και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι καλύτερη. Μπορεί τα μηνύματα να μην είναι ενθαρρυντικά, όμως δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Θα παλέψουμε, όπως και τις προηγούμενες φορές και μαζί θα τα καταφέρουμε.  
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία. Και φυσικά δεν ξεχνάμε: Στηρίζουμε τους «πάγκους της αλληλεγγύης».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ