Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Με αισιοδοξία για τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς φεύγει το 2022


Με αισιόδοξα μηνύματα φεύγει η χρονιά για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κερατοειδών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, από όπου τρεις ασθενείς έλαβαν ως «πρωτοχρονιάτικο» δώρο ισάριθμα μοσχεύματα και, μαζί με το εξιτήριό τους, και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Το πολυπόθητο δώρο περιμένει άλλους δυο ασθενείς, οι οποίοι θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση τις επόμενες ημέρες χάρη στη δωρεά δυο ακόμη μοσχευμάτων κερατοειδούς.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου τρεις μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε τρεις άνδρες ηλικίας 68, 77 και 79 ετών, με σοβαρά προβλήματα όρασης. Η τύχη τους χαμογέλασε και λίγο πριν από την εκπνοή του 2022 ειδοποιήθηκαν από την ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής για να λάβουν τους κερατοειδείς μιας 74χρονης, ενός 52χρονου και ενός 63χρονου, αντίστοιχα.

Άλλοι δυο συνάνθρωποί μας θα πάρουν μοσχεύματα κερατοειδούς από δυο δότες ηλικίας 49 και 76 ετών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πρόσφατα και οι οικογένειές τους, με μεγαλείο ψυχής, παρά τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας των προσφιλών τους προσώπων, αποφάσισαν τη δωρεά οργάνων.

Τις βαθιές και ειλικρινείς ευχαριστίες προς τις οικογένειες των δοτών εκφράζει η ομάδα μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής και του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Κερατοειδών Νικόλαο Ζιάκα, επισημαίνοντας ότι ευχή όλων είναι να αυξηθεί η προσφορά μοσχευμάτων ώστε να διενεργούνται περισσότερες μεταμοσχεύσεις και να μοιραστεί απλόχερα η ελπίδα στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από σοβαρές παθήσεις των ματιών. Εξάλλου, η ανάγκη για δωρεά μοσχευμάτων είναι μεγάλη πανελλαδικά. Ενδεικτικά, στη λίστα αναμονής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρίσκονται περισσότεροι από 150 ασθενείς και μια αύξηση των δοτών θα φέρει αισιοδοξία ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων θα προσεγγίσει υψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνα που καταγράφονταν στην προ Covid-19 εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ