Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ο Φίνος τα είχε «σκάσει» χοντρά για την Βουγιουκλάκη: «Φέρτε πίσω την Αλίκη με όποιο κόστος»


Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συνεργασίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τη Φίνος Φιλμ, ο Φιλοποίμην Φίνος της πρόσφερε ένα μυθικό ποσό για να παίξει στην ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης».

Σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 1968 προβλήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες των κινηματογράφων η ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης». Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», ο Φιλοποίμην Φίνος είχε προσφέρει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη ένα αμύθητο για την εποχή ποσό, προκειμένου να ξανασυνεργαστούν.

Η δεκαετία του ’60 ήταν η «χρυσή δεκαετία» της Βουγιουκλάκη. Τότε έκανε τις περισσότερες και πιο επιτυχημένες ταινίες της καριέρας της. Το κασέ της είχε ανέβει στα ύψη και οι παραγωγοί γνώριζαν πως αν συνεργάζονταν μαζί της, θα είχαν σίγουρη την εισπρακτική επιτυχία. Το 1964 η Αλίκη Βουγιουκλάκη πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το Δόλωμα» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ήταν η 10η ταινία της ηθοποιού για την εταιρεία Φίνος Φιλμ και η τελευταία για τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 1968 η Ελληνίδα σταρ συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες κάνοντας μια παύση στη Φίνος.

Τέσσερα χρόνια χωρίς την μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν πολλά για τη Φίνος Φιλμ. Έτσι το 1968 ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Φιλοποίμην Φίνος, απαίτησε από τους συνεργάτες την Αλίκη. Λέγεται πως μια μέρα τους μάζεψε στο γραφείο του και είπε: «Φέρτε μου πίσω την Αλίκη με οποιοδήποτε κόστος». Η επιθυμία του έγινε πράξη παρόλο που το κόστος ήταν όντως μεγάλο. Η Βουγιουκλάκη επέστρεψε λαμβάνοντας το ποσό των 500.000 δραχμών για να ενσαρκώσει τον περίφημο Πίπη στην ταινία «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης».


Στο πλευρό της, ήταν ο τότε σύζυγος και παρτενέρ Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος επίσης δεν συνεργαζόταν με τη Φίνος Φιλμ εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, η χαρά του Φίνου ήταν τέτοια που την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων στήθηκε ένα γλέντι για να γιορταστεί η επιστροφή του ζευγαριού στην εταιρεία.

Το σενάριο της ταινίας υπέγραψε ο Λάκης Μιχαηλίδης και τη σκηνοθεσία ο Ντίνος Δημόπουλος. Η Αλίκη «τσαλάκωσε» την εικόνα της και μεταμφιέστηκε σε αγόρι, φορώντας περούκα και αντρικά ρούχα στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, αλλά διατήρησε το νάζι και την τσαχπινιά που είχε αγαπήσει ο κόσμος. Μάλιστα, η μεταμφίεση ήταν τόσο επιτυχημένη που μπέρδευε τον κόσμο. Ο γυναικολόγος της ηθοποιού, που τότε έκανε μια θεραπεία για να μπορέσει να μείνει έγκυος, περιέγραψε πως σε μια συνάντησή τους, το ζευγάρι είχε καθυστερήσει και ήρθε κατευθείαν από τα γυρίσματα. Όταν έφτασαν στο σπίτι τους ο γιατρός, που ήταν ήδη εκεί, είδε να βγαίνουν από το αυτοκίνητο ο Παπαμιχαήλ και ένας νεαρός και νόμιζε πως η Αλίκη τον έστησε στο ραντεβού τους.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 1968. Ήταν μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές του ελληνικού κινηματογράφου, αφού τότε γυρίστηκαν συνολικά 108 ταινίες. «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» ήρθε πρώτη σπάζοντας το φράγμα των 750.000 εισιτηρίων. Ο Φίνος δικαιώθηκε και η υψηλή αμοιβή της Βουγιουκλάκη δικαιολογήθηκε και με το παραπάνω. Ο ρόλος της στην ταινία και ο χαρακτήρας του Πίπη φαίνεται πως σημάδεψε το ζευγάρι. Λίγο πριν από τον θάνατο της, όταν η Βουγιουκλάκη βρισκόταν στο νοσοκομείο, δέχτηκε την επίσκεψη του πρώην συζύγου της ο οποίος μόλις την είδε διασωληνωμένη της ψιθύρισε «σήκω Πίπη να φύγουμε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ