Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Δείτε τι αλλάζει στα fast food από την Πρωτοχρονιά


Τέλος στα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης που σερβίρουν στους πελάτες τους οι αλυσίδες ταχυφαγίας στη Γαλλία.

«Έρχεται η επανάσταση των φαστ φουντ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με τους περιβαλλοντολόγους να επικροτούν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «πλήρη αλλαγή παραδείγματος» για τον κλάδο.

Την Πρωτοχρονιά έρχεται η «επανάσταση»

Τα McDonald’s όπως και άλλες αλυσίδες ταχυφαγίας ξεκίνησε να αντικαθιστούν τα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα σετ.

Οι αλυσίδες φαστ φουντ στη Γαλλία προετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα εστιατόριά τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για όποιον τρώει ή πίνει στα καταστήματα.

Αλυσίδες όπως τα McDonald’s, Burger King, Starbucks και Subway συμμετέχουν σε αυτό που οι περιβαλλοντολόγοι αποκαλούν «επανάσταση» από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία πρωτοποριακά νέα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας φαστ φουντ χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε κουτιά, κύπελλα και συσκευασίες που πετάγονται από τους πελάτες αμέσως μετά το φαγητό.

Τι ισχύει στο takeaway

Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, ο νόμος αφορά μόνο στα επιτραπέζια σκεύη που χρησιμοποιούν οι πελάτες οι οποίοι τρώνε στα εστιατόρια. Όποιος παραγγέλνει φαγητό (takeaway), για παράδειγμα από τα McDonald’s, θα συνεχίσει να λαμβάνει συσκευασίες μιας χρήσης.

Όμως, οι περιβαλλοντικές ομάδες ελπίζουν ότι οι συσκευασίες μιας χρήσης για τις παραγγελίες θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν στο μέλλον, για παράδειγμα με τους πελάτες να αφήνουν ένα ποσό για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, τις οποίες θα επιστρέφουν.

Η πρόκληση για πολλά εστιατόρια ταχυφαγίας ήταν να βρουν χώρο για να τοποθετήσουν πλυντήρια που θα καθαρίζουν τα κύπελλα και τα πιάτα, αλλά και να προσλάβουν προσωπικό προκειμένου να σταματήσουν οι πελάτες να τα πετούν ή να τα παίρνουν στο σπίτι τους.

Ορισμένοι νεαροί πελάτες δήλωσαν ότι ανησυχούσαν πως τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια δεν θα ήταν καθαρά και προτιμούσαν να παίρνουν τα φαγητά από έξω.

Τέσσερις γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι «Surfrider» και «No Plastic In My Sea», δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή με την οποία απευθύνουν έκκληση στους πελάτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να σταματήσουν να τρώνε σε όποια εστιατόρια παρατηρούν ότι δεν τηρείται ο νέος νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ