Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ο πρώτος άνθρωπος που χάνει περιουσία 200 δισ. δολαρίων


Ο Έλον Μάσκ, τον Ιανουάριο του 2021, έγινε ο μόλις δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο, του οποίου η προσωπική περιουσία ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια (ο πρώτος ήταν ο Τζεφ Μπέζος).

Όμως, λίγους μήνες αργότερα -και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022- έγινε και ο πρώτος  (και μοναδικός έως σήμερα), ο οποίος καταφέρνει να χάσει τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια. 

Ο 51χρονος μεγιστάνας, συγκεκριμένα, είδε την περιουσία του να περιορίζεται μόλις στα 137 δισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της Tesla συνέχισαν την καθοδική τροχιά, κατρακυλώντας κατά σχεδόν 70% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.  

Τον Νοέμβριο του 2021, ο τραπεζικός λογαριασμός του Έλον Μασκ περιείχε 340 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα μόλις 13 μηνών απώλεσε περιουσία ύψους 203 δισ. δολαρίων. Ένα αδιανόητο χρηματικό ποσό, το οποίο του «στοίχισε» και τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (πλέον είναι ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH). 

Οπωσδήποτε, η μεγάλη «χασούρα» συνδέεται άρρηκτα με τη μετοχή της Tesla, η οποία υπέστη ένα ισχυρό σοκ το 2022, με την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια. 

Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχου εύρους απώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet, κάτι το οποίο αποδίδεται στη σφιχτή νομισματική πολιτική και τους φόβους για επερχόμενη ύφεση. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες, άλλωστε, θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στο ενδεχόμενο μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές των μελλοντικών κερδών. 

Όσον αφορά την Tesla, πέραν του φόβου μείωσης των εσόδων, καλείται να διαχειριστεί και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες διεισδύουν στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, αποκτώντας σημαντικά μερίδια αγοράς.  

Ενόσω έχει να «κουμαντάρει» όλες αυτές τις προκλήσεις, ο Μασκ προέβη σε μια ακατανόητη -για πολλούς- κίνηση, αποκτώντας τον Οκτώβριο το 100% του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Και μάλιστα έθεσε εαυτόν επικεφαλής της εταιρείας, αποφασίζοντας να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.  

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, για να χρηματοδοτήσει την εν λόγω εξαγορά, προχώρησε σε μπαράζ πωλήσεων μετοχών της Tesla, στην οποία πλέον ελέγχει το 13,4% (διαθέτει και το 42,2% της SpaceX), κάτι το οποίο οπωσδήποτε θορύβησε τις αγορές και ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ