Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οκτώβριος στην Rembrandt and the Cat


Μέσα σε ένα δημιουργικό Φθινόπωρο γεμάτο περιηγήσεις, ταξίδια και σημαντικές συνεργασίες η δραστηριότητά μας στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat έρχεται για να δώσει δημιουργική διέξοδο στις αναζητήσεις μιας ρευστής και μεταβατικής εποχής, όπως η δική μας. «Κόσμοι σε μετάβαση» είναι η θεματική γύρω από την οποία κινούνται οι περισσότερες διαλέξεις που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως πάντα μας ενδιαφέρει η ιστορία, πλέον και η προϊστορία, την ίδια στιγμή όμως επιχειρούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο παρόν και την ίδια ώρα να προσεγγίσουμε στοχαστικά αυτό που μας επιφυλάσσει το μέλλον στον παράξενο 21ο αιώνα.

Τάσος Παπαδόπουλος, Βλάσης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Βασίλης Μέλφος, Μαίρη Καιρίδη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Τρύφων Γιαγκούλης, Μάριος Μώρος, Βασιλική Γιακουμάκη, Γιάννης Γορανίτης, Νικόλας Καραχάλης, Ιωάννα Γιουμουρτατζή, Βασίλης Τσαλής, Γιώργος Γκόζης, Χριστόδουλος Λιθαρής και Εύη Καρκίτη προσεγγίζουν μέσα σε διαλέξεις της μιάμισης ώρας ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεις συζήτηση για την ιστορία, την αρχαιολογία, την επιστήμη, την σκέψη, την λογοτεχνία, την τέχνη, το σινεμά.

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην λογοτεχνία, τον κινηματογράφο αλλά και την προϊστορία.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

“Βάρδιες στο ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία»

Το ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία μοιάζει με μια πρώτη ματιά απλό⸱ λιμάνια και ναυτικοί, πόρνες, πλώρες και πρύμνες, ταξίδια και νόστοι, καράβια και στεριές. Κι όμως, μια δεύτερη ματιά στις τρεις εκδομένες ποιητικές του συλλογές, αλλά και στα πεζά του και στα αθησαύριστα ποιήματα που εκδόθηκαν μετά θάνατον, θα αποδείκνυε ότι το καββαδιακό σύμπαν είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα: η συνομιλία του με τη γαλλική λογοτεχνία και το δημοτικό τραγούδι, ο τρόπος που συγκροτείται ο χώρος στα ποιήματα, οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα που εμφανίζονται, ο θάνατος με τα πολλά του πρόσωπα, αποτελούν ενδεικτικούς σταθμούς, όπου θα επιμείνουμε και θα συζητήσουμε προσεγγίζοντας με μια νέα ματιά τους καββαδιακούς τρόπους και «τόπους». Με τον φιλόλογο Μάριο Μώρο (πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

«Πώς γράφουν οι νέοι σήμερα; Χαρτογραφώντας τη λογοτεχνία των millennials»

Σε πείσμα της γρήγορης επικοινωνίας που έχει εγκαθιδρύσει το ίντερνετ, λογοτέχνες της γενιάς των millennials (άτομα, δηλαδή, που ενηλικιώθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα) γράφουν για τα ζητήματα που αφορούν τη γενιά τους, η οποία ιστορικά θεωρείται η πιο μορφωμένη γενιά. Θα ασχοληθούμε με τα κείμενα του γάλλου Εντουάρντ Λουί (στα ελληνικά, μτφρ. εκδόσεις Αντίποδες), της ιρλανδέζας Σάλλυ Ρούνει (εκδ. Πατάκης), του αμερικανοβιετναμέζου Όσεαν Γουόνγκ (εκδ. Gutenberg), του/της Μαρίκε Λούκας Ράινεφελντ από την Ολλανδία, καθώς κι Έλληνες σύγχρονους συγγραφείς. Θα μιλήσουμε για την σημερινή κατάσταση του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της μικρότερης φόρμας και του δοκιμίου. Μέσα από τα κείμενα, θα συζητήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν τη γενιά αυτή των συγγραφέων• από τα κοινωνικά δίκτυα και την αναζήτηση συντρόφου στο Tinder έως την κοινωνική ανισότητα, την ταξική συνείδηση και την κλιματική κρίση. Με την κριτικό λογοτεχνίας Μαίρη Καιρίδη

(πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

«Χωρίς επιστροφή: η (όχι και τόσο απλή) μετάβαση του ανθρώπου από την Παλαιολιθική εποχή στον Νεολιθικό τρόπο ζωής»

Μετά από σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια αργής φυσικής εξέλιξης, τεχνολογικής προόδου και εξάπλωσης σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ξαφνικά περίπου 12.000 χρόνια πριν την εποχή μας και σε διάστημα μόλις 2 ή 3 χιλιετιών, ο άνθρωπος κάνει ένα μεγάλο άλμα. Οι περιπλανώμενες ομάδες τροφοσυλλεκτών-κυνηγών παρατηρούν τους ετήσιους κύκλους ανάπτυξης των φυτών και τις συνήθειες των λιγότερο επικίνδυνων άγριων ζώων, πειραματίζονται και αλλάζουν τη ζωή τους και τις ζωές μας για πάντα.

Παρακολουθούμε τη γρήγορη, συναρπαστική, αλλά και περίπλοκη μετάβαση της ανθρωπότητας από την Παλαιολιθική στη Νεολιθική Εποχή, με επινοήσεις που καθορίζουν μέχρι και σήμερα τον κόσμο μας: καλλιέργεια των φυτών, εξημέρωση των ζώων, εγκατάσταση σε μόνιμους οικισμούς, συστηματική χρήση του πηλού για την κατασκευή αγγείων, απόπειρες ερμηνείας της φύσης και των φαινομένων της.

Η περιδιάβαση στη νέα ζωή των πρώιμων γεωργοκτηνοτρόφων ξεκινά από εμβληματικούς οικισμούς της Μεσοποταμίας, της Μέσης Ανατολής και της Μικρασιατικής Χερσονήσου που παρέχουν ενδιαφέρουσες και πολυεπίπεδες πληροφορίες για τις καινοτόμες εξελίξεις. Παλαιότερα, αλλά κυρίως νέα ερευνητικά προγράμματα και δεδομένα από το χώρο του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας πιστοποιούν το ρόλο-κλειδί των νεολιθικών κοινοτήτων της περιοχής στη διάδοση του νέου τρόπου ζωής προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Με τον Μεταδιδακτορικό ερευνητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ Τρύφων Γιαγκούλη (πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου Δευτέρα 1 Νοεμβρίου

«Κινηματογραφικοί δημιουργοί στο τέλος του 20ου αιώνα»

Λίγο πριν το μεταίχμιο του περάσματος σε μια νέα χιλιετία, σε μια εποχή που πάλευε να βρει τα βήματά της και να υποδεχτεί έναν νέο κόσμο που βρισκόταν στα σπάργανα (κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, τεχνολογική επανάσταση της καθημερινότητας, παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας, άνοιγμα της ελεύθερης αγοράς, κρίση και παρακμή των ιδεολογιών), ο κινηματογράφος ζούσε τη δική του μεταβατική περίοδο. Η εποχή των auteurs έμοιαζε μακρινή, τα ρηξικέλευθα ρεύματα έδειχναν να έχουν στερέψει και οι ταινίες ξάφνου μετακόμιζαν από τη σκοτεινή αίθουσα στη μικρή οθόνη. Σε αυτή την περίοδο ανακατατάξεων, επαναπροσδιορισμού, αναστοχασμού και επανεκκίνησης, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και λίγο πριν το millennium, εμφανίστηκαν οι δημιουργοί που μονοπωλούν το σύγχρονο κινηματογραφικό στερέωμα. Οι δημιουργοί εκείνοι που μας υπενθυμίζουν εκείνο το ανεκτίμητο και αναντικατάστατο συναίσθημα προσμονής για κάθε νέα ταινία που μας χαρίζουν. Μια διεισδυτική ματιά στο έργο των Πολ Τόμας Άντερσον, Ντενί Βιλνέβ, Κρίστοφερ Νόλαν και Γουές Άντερσον.

Με τον κριτικό κινηματογράφο Γιώργο Παπαδημητρίου (19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)


Επικοινωνία/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com






Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ