Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

ADD-freeTraining Newsletter_ Aνάπτυξη εκπαίδευσης για την πρόληψη του εθισμού στο κάπνισμα, το αλκοόλ και το διαδίκτυο μεταξύ παιδιών και εφήβων


Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμου εκπαίδευσης για την πρόληψη του εθισμού στο κάπνισμα, το αλκοόλ και το διαδίκτυο μεταξύ παιδιών και εφήβων:

Μία προσέγγιση για ενήλικες εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς με τη συμμετοχή της οικογένειας και του σχολείου.

Τα ευρήματα της έρευνας του έργου ADD-freeTraining


Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία των νέων, εστιάζοντας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, καθώς και στους εθισμούς και την πρόληψη της κατάχρησης ουσιών.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του έργου, οι εταίροι του ADD-freeTraining πραγματοποίησαν μία χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων μέσω εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ομάδες εστιασμένης συζήτησης στις χώρες της κοινοπραξίας με γονείς και εκπαιδευτικούς.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ευκαιρίες κατάρτισης σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου είναι ελάχιστες, σε αντίθεση με τα εκπαιδευτικά μαθήματα σχετικά με εθισμούς που αφορούν στο κάπνισμα και το αλκοόλ, τα οποία είναι πιο διαδεδομένα. Επίσης, αναδείχθηκε η σημασία της αναζήτησης νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, σύμφωνα με τις τρέχουσες προκλήσεις και τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Μεταξύ των εθισμών στους οποίους επικεντρώνεται το πρόγραμμα ADD-freeTraining (κάπνισμα, αλκοόλ και διαδίκτυο), οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις ομάδες εστιασμένης συζήτησης εξέφρασαν έντονο προβληματισμό κυρίως για την προβληματική χρήση του διαδικτύου, η χρήση του οποίου έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γνώσεις και οι πρακτικές σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση αυτού του ζητήματος, ιδίως μεταξύ των νέων, δεν έχουν ακόμη πλήρως συστηματοποιηθεί ούτε έχουν διαδοθεί.

Η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους εθισμού στη νεολαία απαιτεί προγράμματα πρόληψης, στα οποία συμμετέχει και η οικογένεια. Παράλληλα, οι σχολικές παρεμβάσεις που αναπτύσσουν δεξιότητες κοινωνικής επάρκειας έχουν σημαντική επίδραση στον περιορισμό ανάλογων συμπεριφορών, όπως αυτές του καπνίσματος και της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου.
 

Η ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ομάδα του έργου ADD-freeTraining εργάζεται για την ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης σχετικά με την πρόληψη συγκεκριμένων εθισμών στην παιδική και εφηβική ηλικία, εστιάζοντας στον εθισμό στο αλκοόλ, στο κάπνισμα αλλά και στην προβληματική χρήση του διαδικτύου. Την εκπαίδευση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές ενηλίκων, καθώς και όσοι ασχολούνται με την προαγωγή υγείας παιδιών και εφήβων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει γενικές θεματικές ενότητες σχετικά με τις μορφές εξάρτησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι στην Ευρώπη, ορισμούς σχετικά με τους εθισμούς, καθώς και σχετικά σημεία αναγνώρισης και συμπτώματα. Επιπλέον, παρουσιάζονται τεχνικές επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με νεαρά άτομα για την αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών. Επίσης, μία θεματική ενότητα θα αφιερωθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ οικογένειας και σχολείου για την έγκαιρη αντιμετώπιση μη υγιεινών συμπεριφορών στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Το δεύτερο μέρος ακολουθεί μία πιο πρακτική προσέγγιση που περιλαμβάνει εξειδικευμένες θεματικές ενότητες για γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων. Συγκεκριμένα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μελέτες περιπτώσεων σχετικά με την πρόληψη ή τον έγκαιρο εντοπισμό των τριών κατηγοριών εθισμού που εξετάζονται στο ADD-freeTraining. Όσον αφορά στους εκπαιδευτές ενηλίκων, θα ενημερωθούν για τεχνικές ανάπτυξης, εφαρμογής και αξιολόγησης προληπτικών προγραμμάτων σε νεαρά άτομα με στόχο την αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών καθώς επίσης, και για τις τεχνικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Η κοινοπραξία

Το ADD-freeTraining είναι ένα τριετές έργο (01/11/2019 - 31/10/2022), χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών εργαλείων για την πρόληψη του εθισμού στο κάπνισμα, το αλκοόλ και το διαδίκτυο σε παιδιά και εφήβους μέσω μιας οικογενειακής και σχολικής προσέγγισης.

Η κοινοπραξία του προγράμματος ADD-free Training αποτελείται από 6 οργανισμούς από 5 χώρες: την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Κύπρο. Το Ίδρυμα Ορμυλία από τη Χαλκιδική είναι ο Συντονιστής του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ