Υπό πίεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας -Συναγερμός για τις κλίνες ΜΕΘ covid -Το επιχειρησιακό σχέδιο για τη νοσηλεία παιδιών με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας -Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους παιδιάτρους -Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη μόλυνση των παιδιών.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών βρίσκεται σταθερά η βόρεια Ελλάδα. Οι αρμόδιοι επιχειρούν να ελέγξουν την κυκλοφορία του κορωνοϊού και να συγκρατήσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, ωστόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί μείζον εμπόδιο για την ανάσχεση της επιδημίας. Παράλληλα, καταρτίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια που θα επιτρέψουν στο σύστημα υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με λοίμωξη covid-19, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Τα χθεσινά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις νέες μολύνσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη (καταγράφηκαν υψηλοί τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, 435, 183 και 122 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν την έντονη ανησυχία μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη δυσοίωνη επιδημιολογική εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά την αλλαγή του καιρικού σκηνικού και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
Η δε Θεσσαλονίκη περίπου έντεκα μήνες μετά το δραματικό lockdown του περσινού φθινοπώρου βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων. Η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της πόλης είναι συνεχής και προβληματίζει τους αρμόδιους. Ενδεικτικά, το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν 218 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 69 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ποσοστό κάλυψης των κλινών covid στις ΜΕΘ είναι μεγάλο και έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Ήδη έχουν δεσμευτεί όπως στο σφοδρό περσινό επιδημικό κύμα γενικές κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας, γεννώντας προβληματισμό για την κάλυψη που θα απαιτηθεί ενώ προχωρά η επιδημία προς τους επόμενους, δύσκολους μήνες.
Συνολικά στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύεται το 35% των ασθενών λόγω κορωνοϊού επί του συνόλου των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ.
Περίπου 10.000 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων
Η λειτουργία των σχολείων αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την εξάπλωση της επιδημίας στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Όπως έχει επισημάνει στη διάρκεια των εβδομαδιαίων ενημερώσεων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς με covid-19.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν καθαρά τη δυναμική της επιδημίας στους ανηλίκους μετά το άνοιγμα των σχολείων. Από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορωνοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.
Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.
Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και χθες, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19
Με βάση ό,τι εκτυλίχθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια των επιδημικών κυμάτων, στη βόρεια Ελλάδα αναφορικά με τις νοσηλείες παιδιών, «ξεδιπλώνουν» με προσοχή οι αρμόδιοι το σχέδιο νοσηλείας των ανηλίκων με covid-19 για το επόμενο διάστημα.
Η αποκλειστική νοσηλεία παιδιών με covid-19 από όλη τη Μακεδονία σε παιδιατρικές κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήταν μονόδρομος στα προηγούμενα επιδημικά κύματα, πλέον δεν θα ακολουθηθεί. Τα δεδομένα της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά και ο μεγάλος αριθμός των νέων μολύνσεων στους ανηλίκους ουσιαστικά επιβάλουν αναδρομολόγηση στο υπουργείο Υγείας: οι αυξημένες νοσηλείες παιδιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα διοχετευθούν σε περισσότερα νοσοκομεία και όχι σε ένα ή δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Όπως πληροφορείται το protothema, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί το δίκτυο των παιδιατρικών κλινικών που υπάρχουν σε γενικά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και να δεσμευτούν κλίνες για τις ανάγκες της covid-19. Η χαρτογράφηση των παιδιατρικών κλινικών, της δυναμικότητας τους, του εξοπλισμού τους, του ανθρώπινου δυναμικού τους έχει ολοκληρωθεί. Έχει ζητηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως της Δράμας και των Σερρών, στο πλαίσιο της διαχείρισης των Υγειονομικών Περιφερειών, 3ης και 4ης, να αναπτυχθούν κλινικές 5 έως 10 κρεβατιών για ανηλίκους έως 14 χρόνων που θα χρειαστούν νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.
Με ανάλογο ρυθμό ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικαιροποιημένα για τη λοίμωξη covid-19, για τους παιδιάτρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων αλλά και τους ιδιώτες. Ζητούμενο είναι η πληρέστερη ενημέρωση των ειδικών στην αντιμετώπιση των ανήλικων ασθενών με covid ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, η προσεκτική παρακολούθηση, η χορήγηση της σωστής θεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ