Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Επιστήμονες χρησιμοποιούν μια τεράστια «ηλεκτρική σκούπα» για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή


Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση υπόσχεται τη μόνιμη απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μετριάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα κολοσσιαίο «κενό» στην Ισλανδία, με στόχο την άντληση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε πρωτοφανή κλίμακα.

Τα εγκαίνια της «μεγαλύτερης ηλεκτρικής σκούπας στον κόσμο» μονάδας άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC) σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για τον μετριασμό των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η εγκατάσταση-μαμούθ που αναπτύχθηκε από την ελβετική εταιρεία Climeworks, η οποία φέρει την εύστοχη ονομασία «Mammoth», αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα που είναι έτοιμο να φέρει επανάσταση στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα.

Λειτουργώντας παράλληλα με τους άφθονους γεωθερμικούς ενεργειακούς πόρους της Ισλανδίας, το Mammoth αποτελεί παράδειγμα της συνέργειας μεταξύ καινοτομίας και βιωσιμότητας. Η αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία της διαδικασίας DAC υπογραμμίζει τη δέσμευση για ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Η αρχή πίσω από την DAC είναι κομψά απλή, αλλά με βαθύτατο αντίκτυπο: ο αέρας εισέρχεται στο εργοστάσιο, όπου εξειδικευμένα χημικά αφαιρούν τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα. Μόλις «συλληφθεί», ο άνθρακας μπορεί να δεσμευτεί βαθιά στο υπέδαφος, να επαναχρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές εφαρμογές ή να μετατραπεί σε στερεά υλικά, αποκλείοντάς τον αποτελεσματικά από την ατμόσφαιρα.
Η Climeworks έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την ισλανδική εταιρεία Carbfix για την εφαρμογή της διαδικασίας δέσμευσης, διασφαλίζοντας ότι ο εξαγόμενος άνθρακας αποθηκεύεται με ασφάλεια και τελικά μετατρέπεται σε πέτρα. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση υπόσχεται τη μόνιμη απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μετριάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κλίμακα του Mammoth είναι εντυπωσιακή, επισκιάζοντας τον προκάτοχό του, το εργοστάσιο Orca, κατά δέκα φορές. Με αρθρωτό σχεδιασμό ικανό να φιλοξενήσει 72 δοχεία συλλογής, το Mammoth διαθέτει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και επεκτασιμότητα. Η ευελιξία που παρέχει η αρθρωτή αρχιτεκτονική του επιτρέπει την απρόσκοπτη επέκταση και βελτιστοποίηση, ενισχύοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητά του στην απομάκρυνση του άνθρακα.

Σε πλήρη δυναμικότητα, το Mammoth προβλέπεται να αποσπάσει ετησίως 36.000 τόνους άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές περίπου 7.800 αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο για ένα χρόνο. Ενώ το ακριβές κόστος ανά τόνο άνθρακα που απομακρύνεται παραμένει αδιευκρίνιστο, η Climeworks τονίζει τη σημασία της επίτευξης προσιτής τιμής και επεκτασιμότητας, κρίσιμων παραγόντων για την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας DAC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ