Η λίμνη Nyos, στο βορειοδυτικό τμήμα του Καμερούν, σε απόσταση 315 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, ακολουθείται από μία κατάρα και μια μακάβρια ιστορία που κόστισε την ζωή 1.700 ανθρώπων.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στην περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της φυλής Kom πλησίαζε στην λίμνη, αυτή θα εκρήγνυτο και θα σκόρπιζε το θάνατο στους πάντες ολόγυρά της. Όπως και έγινε, το βράδυ της 21ης Αυγούστου του 1986, με αποτέλεσμα 1.700 χωρικοί της ευρύτερης περιοχής να χάσουν την ζωή τους. Οι ελάχιστοι επιζήσαντες έκαναν λόγο για έντονη αίσθηση της θερμότητας, βήχα και αίμα να βγαίνει από το στόμα τους.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η λίμνη Nyos είναι μία ηφαιστειογενής λίμνη και μία από τις τρεις παγκοσμίως -οι άλλες δύο είναι η λίμνη Monoun, επίσης, στο Καμερούν και η λίμνη Kivu στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ρουάντα- που είναι γνωστό ότι είναι κορεσμένη με μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ένας θάλαμος μάγματος κάτω από την περιοχή αποτελεί μια άφθονη πηγή διοξειδίου του άνθρακα, η οποία τροφοδοτεί τα νερά της λίμνης με περίπου 90 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό που συνέβη στην ουσία, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν το τραγικό γεγονός, ήταν ότι τα κατώτερα στρώματα της λίμνης ήρθαν στην επιφάνεια, μετά από κάποιο σεισμό ή κατολίσθηση, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες του δηλητηριώδους αερίου -οι αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 με 300.000 τόνους- και προκαλώντας το θάνατο σε απόσταση 25 χλμ. από τη λίμνη συνολικά 1.746 ανθρώπων και 3.500 ζώων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το νέφος του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από τη λίμνη ταξίδευε με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα.
Πιστεύεται ότι συνολικά απελευθερώθηκαν περίπου 1,2 κυβικά χλμ. αερίου, ενώ τα συνήθως γαλάζια νερά της λίμνης απέκτησαν μια βαθιά κόκκινη απόχρωση μετά την έξοδο αερίου, λόγω του πλούσιου σε σίδηρο νερού του βυθού της λίμνης που ήρθε στην επιφάνεια και οξειδώθηκε από τον αέρα. Το επίπεδο της λίμνης μειώθηκε κατά περίπου ένα μέτρο και τα δέντρα κοντά σε αυτή καταστράφηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ