Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Διοργανώνεται το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN


Από την Τετάρτη 8 ώς και την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με τη συμμετοχή 200 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη και συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, στις 8 Μαΐου 2024, στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα τιμηθεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο 2015-2020.

Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α., κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2002 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Φέτος διοργανώνεται για 21η φορά και όπως πάντα χαίρει της υποστήριξης των καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ