Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και παιδιά, οι πρωταγωνιστές στον 18ο Μαραθώνιο της Ιστορίας, της συμπερίληψης, του πολιτισμού!


Οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αξίζουν και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin, απηχώντας ακόμα πιο έντονα τα μηνύματα χαράς, άθλησης και συμπερίληψης που έστειλε η μεγάλη αθλητική γιορτή της Κυριακής 21 Απριλίου!

Με σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» έθεσε ως έναν από τους αρχικούς στόχους και αποτέλεσε την πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα που κατάφερε να υποστηρίξει την αγωνιστική συμμετοχή όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως δρομέων με παχυσαρκία, δρομέων τρίτης ηλικίας και δρομέων με κάθε είδους αναπηρία. Παράλληλα, πέτυχε να υποστηρίξει τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, καθώς ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων πλαισιώνεται κάθε φορά από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για παιδιά.

Πρόσθετο ενδιαφέρον έδωσε στη φετινή διοργάνωση η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου, που φιλοξενήθηκε την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 20/04) στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο», περιλαμβάνοντας τις επιμέρους θεματικές ενότητες «Άσκηση και Παχυσαρκία», «Άσκηση και Γήρανση», «Άσκηση και Αναπηρία», «Παιδί και Αθλητισμός», με εξέχοντες ομιλητές και ομιλήτριες.

Μηνύματα ειρήνης, φιλίας και διαλόγου μεταξύ των λαών μέσω του αθλητισμού έστειλαν οι εκδηλώσεις της Ειρηνοδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη. Αφετηρία της ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας από όπου το σύμβολό της η ελιά διερχόμενη από δεκατρείς σταθμούς της Μαραθώνιας διαδρομής κατέληξε στον τελικό της προορισμό, την Πλατεία του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου της παραλίας Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος της επόμενης ημέρας.

Η γιορτή κορυφώθηκε το πρωί της Κυριακής (21/04), σ’ ένα ραντεβού στο οποίο συμμετείχαν 17.000 δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου από 71 χώρες: Από 10χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι την 86χρονη Ευδοξία Δρακόλια από τα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν με περίπου 200 δρομείς, καθώς και τον 85χρονο Κωνσταντίνο Σεϊταρίδη, ο οποίος ήταν επίσης παρών στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ..

Επιπλέον, στο πλαίσιο του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» διεξήχθη το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτέλεσε η τυφλή δρομέας Μπέκι Σαλόφσκα από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έτρεξε με συνοδεία στον Δρόμο 10.000μ., στέλνοντας μήνυμα δύναμης και ζωής.

Το ίδιο πέτυχαν επίσης μέσα από την προσπάθειά τους ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η ομάδα του (ΠΕΡΠΑΤΩ), που συμμετείχαν με χειρήλατα αμαξίδια στον Δρόμο των 5.000μ, καθώς και οι δρομείς που συμμετείχαν συνοδεύοντας συρόμενα αμαξίδια με ΑμεΑ στον Μαραθώνιο και στα 10.000μ., όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη και του Αχιλλέα Τσαλκιτζίδη με επτά αμαξίδια και η “Never Give Up” του Θωμά Τάτσιου με δύο αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής. Ξεχώρισε για ακόμη μία χρονιά η συμμετοχή του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών του Γιώργου Αυγουστίδη με τη συμμετοχή τους στον Δρόμο των 5.000μ. Παράλληλα, η διοργάνωση προσέφερε τη χαρά της συμμετοχής σε πάρα πολλά σχολεία Ειδικής Αγωγής, καθώς και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ και σε αντίστοιχους κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Τη διοργάνωση τίμησε επίσης με την παρουσία του και ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς.

Με τα δικά τους running teams βρέθηκαν στις αφετηρίες των Δρόμων αρκετοί από τους συνολικά 87 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, χορηγοί της διοργάνωσης προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας Φορείς της επιλογής τους.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό τρίωρο πρόγραμμα παιδαγωγικών παιχνιδιών και δημιουργικής απασχόλησης.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων και το παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια!

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και τον 12ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης - ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ανάλογες στιγμές σε όλους!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ