Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου της Χαλκιδικής ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας, υποστηρίζει ο ρωσικός ιστότοπος «The Insider»


Κατάσκοποι της Ρωσίας ήταν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείου στη Χαλκιδική με το κατάλυμα να το χρησιμοποιούν και ως καταφύγιο για μέλη της πανίσχυρης ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU.

Το ζεύγος Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ αγόρασαν τους τίτλους του ξενοδοχείου Villa Elena το 2009 προσφέροντας το ποσό των 275.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το πόρισμα έρευνας της ρωσικής δημοσιογραφικής ομάδας του ιστότοπου The Insider, που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Οι δύο Ανατολικοευρωπαίοι σχετίζονται επίσης με αιματηρές επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία. Ως κατάσκοποι του Κρεμλίνου, λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Το ξενοδοχείο που έγινε κατάλυμα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU

Το 2010, ο Νικολάι και η Έλενα μετακόμισαν στο ξενοδοχείο Villa Elena κι ένα χρόνο αργότερα έβαλαν «μπροστά» την επιχείρησή τους. Το τριώροφο κατάλυμα το χρησιμοποιούσαν και ως καταφύγιο μελών της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU, όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα.

Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι, από το 2012 έως το 2018 είχαν καταλύσει στη Villa Elena τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, την πανίσχυρη ομάδα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU με στόχο την αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Ο διοικητής της Μονάδας, στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταλύσει στο ελληνικό ξενοδοχείο.

Πηγή: The Insider

Εξασφάλισαν δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν αποθήκες πυρομαχικών

Το ζεύγος Σαποσνίκοφ βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Πράγας με την κατηγορία ότι το 2014 έβαλαν...πλάτη εξασφαλίζοντας δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν τουλάχιστον δύο αποθήκες πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, οι τσεχικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες όταν διαπίστωσαν πως η Έλενα είναι ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας στις νήσους Μάρσαλ και κάτοχος δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι πράκτορες που είχαν τη αμέριστη βοήθεια του ζεύγους Σαποσνίκοφ ήταν οι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα. Πρόκειται για τους δύο Ρώσους που κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Λονδίνου για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ (πατέρα και κόρης) με το νευροτοξικό αέριο νοβιτσόκ στο Σάλσμπερι το 2018. Αυτός που ενορχήστρωσε την επίθεση φέρεται να ήταν ο στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ.

Ζούσαν διπλή ζωή στην Τσεχία

Ο ρωσικός ιστότοπος The Insider έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος Σαποσνίκοφ ήταν ένα ζευγάρι πρακτόρων δίχως διπλωματική κάλυψη.

Ζούσαν μια διπλή ζωή στην Τσεχία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε το 2023 την έκδοσή τους από την Ελλάδα για τις επιθέσεις στις αποθήκες, που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους εργαζομένων.

Ενώ ο Νικολάι απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 62 ετών, η έκδοση της Ελένα εκκρεμεί.Η Έλενα...Μάτα Χάρι

Η δημοσιογραφική έρευνα του ιστότοπου The Insider εκτιμά πως η Ελένα είχε την απευθείας επαφή με τη Μονάδα 29155 και θεωρείται ότι είχε ρόλο όχι μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και στη στρατολόγηση πρακτόρων για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, η Ελένα Σαποσνίκοβα φέρεται να έχει λάβει μυστικό ρωσικό διαβατήριο, σαν αυτά που παρέχονται στα μέλη της Μονάδας 29155 και της έχουν απονεμηθεί στρατιωτικές τιμές από τη Μόσχα για το ρόλο της σε επιχειρήσεις σαμποτάζ σε Τσεχία και Βουλγαρία.


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ