Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

8 τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά από ό,τι φανταζόμασταν


Τα οκτώ φαγητά που ακολουθούν παρουσιάζονται συχνά ως «ένοχες απολαύσεις» ή συνοδεύονται από συστάσεις για προσεκτική κατανάλωση. Ωστόσο, νέες έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα διαπιστώνοντας πως είναι πιο υγιεινά από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Η σοκολάτα, το τυρί ή ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, δήλωσε στη Vogue, o Δρ. Στέφεν Ντάμερ, Διευθυντής στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής Andrew Weil. Οι πατάτες, τα αυγά, το βούτυρο, το πλήρες γάλα και τα λιπαρά ψάρια αποδεικνύονται επίσης ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Πολλοί κάνουν συχνά λάθος σχετικά με τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα τρόφιμο υγιεινό ή όχι, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε, τονίζει ο Ντάμερ.

Οι πατάτες, για παράδειγμα, έχουν κακή φήμη. Ωστόσο, αυτό που παραβλέπουμε είναι πως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με το Science Daily. Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως οι πατάτες βελτιώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη και μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Τα αυγά έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερίνης, καθώς ο κρόκος του αυγού έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Πρώτον, η ενοχοποίηση είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικός κίνδυνος, ιδιαίτερα εάν η κατανάλωση γίνεται σε λογικά πλαίσια («μέτρον άριστον»). Δεύτερον, τα αυγά παρέχουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12, Α και βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, χολίνη, βιοτίνη.

Στη λίστα των ένοχων τροφίμων συναντάμε συχνά και το τυρί και το βούτυρο. «Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παραβλέπουμε εδώ και χρόνια τη δυνατότητά τους να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη συνολική ευεξία», εξηγεί ο Ντάμερ.

Επιπλέον, το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη B12 και φώσφορο. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλής ποιότητας τυρί θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, το πλήρες γάλα, έχει επίσης κατηγορηθεί πολύ. Όμως όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Τα λιπαρά ψάρια είναι ακόμη μια τροφή που αποδεικνύεται πιο υγιεινή από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς παρέχουν στον οργανισμό όλα τα υγιή λίπη που χρειάζεται, καθώς και πρωτεΐνες. Αλλά τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι ακόμη μεγαλύτερα, σύμφωνα με τον Ντάμερ.

«Συμβουλεύω τακτικά τους ασθενείς να επανεξετάσουν ορισμένες τροφές που έχουν άδικα δαιμονοποιηθεί, και μια τέτοια ομάδα περιλαμβάνει τα λίπη – ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες», λέει και προσθέτει: «Αυτές οι τροφές περιέχουν υγιή λίπη, όπως μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική ευεξία».

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα είναι η σοκολάτα, στην πιο αγνή μορφή της. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά – ενώσεις που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τις φλεγμονές. Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα βοηθά επίσης στη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Και τέλος ο καφές. Ενώ είναι αυτονόητο ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν είναι καλή για τον οργανισμό, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που σύμφωνα με τις έρευνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αρκετών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ